FOTO: Poškodené mosty na Vlčincoch by mohli čoskoro zrekonštruovať, samospráva začala stavebné konanie


FOTO: Poškodené mosty na Vlčincoch by mohli čoskoro zrekonštruovať, samospráva začala stavebné konanie
Galéria: 15 fotiek

Technický stav dvoch mostov na ulici Svätého Cyrila a Metoda v Žiline je nevyhovujúci. Oba objekty majú výrazne poškodenú nosnú konštrukciu, pričom tento stav sa každým rokom zhoršuje. Vždy po zimnom období pribúdajú aj nové praskliny a poškodenia na asfaltovom kryte vozovky, odpadnuté obrubníky a prepadliny.

Zlá situácia by sa však mohla čoskoro vyriešiť. Pred rokom sa uskutočnila obhliadka za prítomnosti mestských poslancov a zástupcov mestského úradu. Odborníci vtedy potvrdili, že mosty sú v zlom technickom stave a mesto je pripravené vyčleniť potrebné finančné prostriedky na ich rekonštrukciu.

V minulom roku bolo vyčlenených 25 000 eur na projektové riešenie rekonštrukcie. Pred necelým týždňom samospráva vyhlásila stavebné konanie s cieľom získať povolenie na rekonštrukciu. V prípade vydania povolenia môže samospráva začať hľadať zhotoviteľa formou verejnej súťaže.


Dva frekventované mosty na najväčšom žilinskom sídlisku sú tvorené prefabrikovanými nosníkmi a železobetónovou doskou. Ich šírka je 10,6 metra a celková dĺžka až 53,6 metra. Ich nosná konštrukcia je uložená na krajných oporách zo železobetónu a vnútorných podperách.

Na prvý pohľad veľmi zle vyzerajúci stav nosnej konštrukcie nebude asanovaný, ale naopak, počíta sa s jeho komplexnou opravou: „V rámci rekonštrukcie spodnej stavby dôjde k plošnej sanácie povrchu krajných opôr, krídel, medziľahlých podpier a sanácie opevnenia svahov.  Rekonštrukcia nosnej konštrukcie zahŕňa odbúranie existujúcej vyrovnávacej vrstvy. Pôvodná vozovka sa odfrézuje a nahradí novou asfaltobetónovou celkovej hrúbky 90 mm,“ spresňuje zverejnené oznámenie.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu