NAŽIVO: So žilinskými dobrovoľníkmi sme navštívili hranice s Ukrajinou


Foto: NAŽIVO: So žilinskými dobrovoľníkmi  sme navštívili hranice s Ukrajinou
Galéria: 20 fotiek

V pondelok 28. februára vo večerných hodinách naša redakcia vyrazila spolu s dobrovoľníkmi na slovensko-ukrajinské hranice, kde sa aktuálne poskytuje pomoc všetkým ľuďom unikajúcim pred vojnou. Na hraničných priechodoch čaká množstvo ľudí, väčšina z nich má Slovensko len ako prechodnú krajinu a cestujú ďalej za svojimi rodinami do iných krajín v Európe.

V tomto článku vám budeme postupne prinášať aktuálne informácie z cesty, návštevy hraničného priechodu a štátnej hranice Slovenska s Ukrajinou.

00:35 - Konvoj žilinských áut dorazil na hranice krátko po polnoci. Po príchode na miesto bola vyložená ďalšia materiálna pomoc pre utečencov a nasledoval presun na hranicu v obci Ubľa. V blízkosti priechodu je rozložených množstvo stanov, kde poskytujú pomoc príslušníci polície, hasičského zboru, ozbrojených síl, charita aj červený kríž. 

01:07 - Jeden z policajtov nám po príchode vysvetlil situáciu a informoval o aktuálnom stave na štátnej hranici. Za tri dni tu bolo vybavených približne 250-tisíc osôb. Permanentne sa smerom z Ukrajiny tvoria dve kolóny motorových vozidiel a jeden dlhý rad peších.

01:12 - Väčšina ľudí cestuje iba „na ľahko“ a majú so sebou tašku s najdôležitejšími vecami. Osobné veci si často nesú iba v igelitových taškách. Po príchode na Slovensko sa ľudia zdržiavajú v tábore iba krátko. Následne sú prepravení do dočasných ubytovaní kdekoľvek v rámci Slovenska alebo inej členskej krajiny Európskej únie.

Galéria: 20 fotiek

01:32 - Skladové priestory v tábore sú naplnené potravinami, ľudia tu dostanú občerstvenie na načerpanie energie, môžu sa prespať a následne pokračujú ďalej. Miestnosť, ktorá vyzerá ako kultúrny dom, je plná postelí. Niektorí ľudia si so sebou zobrali aj svoje zvieratá - psy alebo mačky.

03:26 - V tábore, ktorý sme navštívili, funguje viacero organizovaných skupín zo Slovenska aj Českej republiky. Každá z nich sa snaží dostať unikajúcich obyvateľov tam, kde môžu. Českí pracovníci sa snažia pomáhať s prevozom Ukrajincov do svojej krajiny, prípadne im vybavujú transport do Poľska alebo Maďarska.


04:15 - Do Žiliny sa s nami vracia rodinka z Charkova, ktorú tvoria starí rodičia a žena (ich nevesta) s tromi deťmi (1-ročné dvojčatá, 7-ročný chlapec). Na hranicu cestovali niekoľko dní. V deň keď začali výbuchy, zbalili si veci do auta a chceli sa dostať viac do stredu Ukrajiny. Po ceste sa im však auto pokazilo, no dobrovoľníci z Ukrajiny im pomohli a poradili okamžitý presun na hranice.

04:27 - Cestoval s nimi aj otec malých detí, avšak na hranici ho zastavili a nepustili ďalej. Žilina je pre nich iba prechodným miestom, rodina sa snaží dostať do Nemecka. Tam má starší pár druhého syna. So synom, ktorého nepustili cez hranice, sú zatiaľ v kontakte. Ten stále dúfa, že sa napokon dostane k svojej rodine.

04:36 - Pri odchode z tábora sme narazili na automobil, ktorý zišiel z cesty do poľa. Dvojica z dobrovoľníkov okamžite vyrazila podávať prvú pomoc, ďalší riadili premávku a naša redaktorka kontaktovala tiesňovú linku. Pri nehode boli dodávky, v ktorej sedeli 2-ročné a 6-ročné deti vystrašené na smrť, sa odtrhli z dvere. Malé deti z auta vypadli a otec s autom zastavil až v poli.

Galéria: 20 fotiek

04:46 - Otec sa snažil rýchlo dostať na hranice a vyzdvihnúť tam svoju manželku. Podľa jeho slov mu trvalo tri dni, kým sa s deťmi dostal na Slovensko. Bol vo veľkom šoku, snažil sa odtrhnuté dvere vrátiť späť do auta a rýchlo pokračovať za svojou manželkou. Tých, ktorí mu poskytovali pomoc, stále presviedčal, že musí odísť. Deti sa pri nehode našťastie vážne nezranili, utrpeli však odreniny.

04:51 - Prekladateľ, ktorý nám pomáhal s komunikáciou, žije už niekoľko rokov pri Ružomberku. Je občanom Ruskej federácie a aktuálne pomáha na hraniciach ako dobrovoľník.

08:48 - Prichádzame do Žiliny, odkiaľ sa presúvame do obce Terchová. Tam nájde rodina z Ukrajiny dočasné útočisko a dostane ubytovanie u miestnych obyvateľov.

Videá z miesta môžete vidieť na našom Instagrame instagram.com/stories/zilinak/2783782741711692256/




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu