Žilinskí stredoškoláci si pripomenuli obete holokaustu, prednášal im spisovateľ a literárny historik Peter Cabadaj


Foto: Žilinskí stredoškoláci si pripomenuli obete holokaustu, prednášal im spisovateľ a literárny historik Peter Cabadaj

Medzinárodný deň obetí holokaustu si na Slovensku pripomíname každoročne 27. januára. Pri tejto príležitosti Krajské kultúrne stredisko v Žiline usporiadalo pre študentov žilinských stredných škôl podujatie.

Študenti sa v úvode prednášky oboznámili s príbehom žilinskej fotografky Magdalény Robinsonovej, ktorá prežila utrpenie koncentračných táborov. Ukážkami z dokumentárneho filmu s názvom „Pozeranie do tváre holokaustu“ od Mareka Šulíka, ktorý odráža krutosť tejto tragickej etapy v histórii podporili autentickosť jej spomienok.

Z prednášky Odraz holokaustu v slovenskej literatúre a filme sa študenti dozvedeli viac nielen o krutom období druhej svetovej vojny, ale povedali si viac aj o vtedajšej i novodobej próze či kinematografii, ktorá je úzko spojená s úmyselným pokusom vyhladiť židovskú rasu v Európe v rokoch 1941 až 1945,“ uviedlo Krajské kultúrne stredisko na svojej stránke na sociálnej sieti.

Na záver prednášky mali študenti diskusiu a priestor pre otázky súvisiace s tragédiou spolu s prednášajúcim, spisovateľom a literárnym historikom Petrom Cabadajom.

Kladiem si otázku, prečo toto museli prežiť nevinní ľudia a takto bezmocne trpieť. Mrzí ma to,“ nahlas zauvažoval počas diskusie študent Strednej priemyselnej školy stavebnej v Žiline.


Kultúrne stredisko ďalej uviedlo, že o prednášku prejavilo záujem viacero stredných škôl, ktoré zapojili v rámci vyučovania hneď niekoľko ročníkov. Svoje hodiny dejepisu či literatúry pretavili do prednášky v termínoch 15. a 16. februára 2022 školy Gymnázium Hlinská v Žiline a Stredná priemyselná škola stavebná v Žiline.

V ďalšom týždni v termínoch 22. a 23. februára 2022 si prednášku vypočuli tretie a štvrté ročníky na školách Hotelová akadémia Žilina a Gymnázium Varšavská cesta 1, Žilina.

Toto podujatie podporil Fond na podporu umenia z verejných zdrojov a Žilinský samosprávny kraj.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu