FOTO: V Martine zložil slávnostnú prísahu rekordný počet nových profesionálnych vojakov


FOTO: V Martine zložil slávnostnú prísahu rekordný počet nových profesionálnych vojakov
Galéria: 10 fotiek
Foto: Ozbrojené sily SR

Počas slávnostnej prísahy v piatok 25. februára v priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine ukončilo sedemtýždňový základný vojenský výcvik 463 čakateľov a kadetov, z ktorých bolo 84 žien. Ide o najvyšší počet nováčikov skladajúcich prísahu v jeden deň od existencie profesionálnych Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR).

Vlastnosti vernosť, čestnosť, statočnosť, disciplinovanosť, hrdosť, zodpovednosť a obetavosť predstavujú základ našich ozbrojených síl a taktiež neoddeliteľnú súčasť príslušníkov OS SR, ku ktorým sa dnes pridali ďalší.

Minister obrany Jaroslav Naď sa k absolventom prihovoril a poďakoval im za za odhodlanie slúžiť vlasti aj počas najhoršej bezpečnostnej situácie, akej čelí Európa za takmer 30 rokov. „Za existencie samostatnej, slobodnej a demokratickej Slovenskej republiky sme neboli svedkami takej veľkej a bezprecedentnej bezpečnostnej hrozby, akú zažívame v týchto chvíľach. Neďaleko za našimi hranicami je vojna – u našich bratov, priateľov, susedov, Slovanov,“ uviedol.

Vojačky a vojaci, všetci sme na vás hrdí, že ste si vybrali toto povolanie, špeciálne v týchto ťažkých chvíľach. Zároveň ale veríme, že nebudete musieť položiť vaše životy za našu vlasť. Vieme ale, že sa na vás všetci budeme v prípade potreby pozerať ako na tú poslednú možnosť. My všetci sa na každého jedného z vás spoliehame a ďakujeme,“ zdôraznil Naď.


Po skončení základného výcviku čakatelia nastúpia do ďalších odborných výcvikov podľa svojho zaradenia. Neskôr po ich absolvovaní nastúpia k príslušným útvarom OS SR na vopred určené funkcie. Kadeti budú pokračovať v dôstojníckom kurze pre absolventov vysokých škôl. Po jeho úspešnom ukončení budú taktiež zaradení do útvarov, kde budú pôsobiť v hodnostnom zbore dôstojníci, uviedlo ministerstvo na svojej stránke.



 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu