Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou zmodernizovalo technologické vybavenie za takmer 6-tisíc eur


Foto: Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou zmodernizovalo technologické vybavenie za takmer 6-tisíc eur

Kysuckému múzeu sa podaril úspešne zrealizovať projekt „Vybavenie konzervátorskej dielne“ financovaný z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia. Vedenie múzea vďaka nemu zakúpilo nové technologické vybavenie v hodnote takmer 6-tisíc eur.

Zbierka viac než 33-tisíc kusov predmetov, ktorá sa navyše každoročne vďaka úspešnej akvizičnej činnosti rozširuje o nové prírastky, potrebuje dôkladnú starostlivosť. Práce sa vykonávajú ako prevencia proti možnej deštrukcii zbierkového predmetu s cieľom zachovať alebo zlepšiť jeho fyzický stav.

Odteraz budú tieto práce efektívnejšie a to práve vďaka zakúpeniu nového technologického vybavenia. Fond na podporu umenia podporil nákup sumou 4 000 eur a múzeum sa spolupodieľalo sumou 1 833 eur.

Hlavnou aktivitou bolo obstaranie účinného mobilného filtračného odsávacieho zariadenia. Toto moderné vybavenie bude slúžiť múzejným konzervátorom pri základnom ošetrení  a taktiež pri konzervovaní zbierkových predmetov. Súčasťou nového vybavenia je aj priemyselný vysávač, stolová lampa pre reštaurátorov a vysokotlakový čistič.

Zakúpením majetku sa výrazným spôsobom zjednoduší a zefektívni náročná a zodpovedná práca múzejných konzervátorov od ktorých záleží dobrý fyzický stav početných zbierkových predmetov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu