Polícia varuje pred šírením hoaxov v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine, vlaky zo Slovenska boli zastavené


Foto: Polícia varuje pred šírením hoaxov v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine, vlaky zo Slovenska boli zastavené Foto: Twitter @cdrnnn1

Dnes 24. februára v skorých ranných hodinách došlo k nevyprovokovanému vojenskému útoku na nášho východného suseda Ukrajinu. Ruská federácia zahájila špeciálnu vojenskú operáciu, počas ktorej dochádza k výbuchom vo viacerých veľkých mestách. Obyvatelia zasiahnutých oblastí sa snažia rýchlo dostať preč, prípadne si hľadajú vhodné úkryty.

V súvislosti s touto mimoriadnou situáciou varuje slovenská polícia pred nepravdivými správami, ktoré sa môžu objaviť v rôznych pochybných médiách a na sociálnych sieťach. Zároveň vyzýva obyvateľstvo, aby sledovalo iba oficiálne zdroje, celoštátne médiá a vyjadrenia orgánov a najvyšších štátnych predstaviteľov.

„V posledných hodinách sme zaznamenali zintenzívnenie aktivít rôznych účtov, stránok a skupín na Facebooku, ktoré takmer každú hodinu zverejňujú statusy týkajúce sa konfliktu medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou. Takéto statusy sú nekriticky, bez kontextu a často bez akéhokoľvek opisu preberané z prorusky zameraných zdrojov. Ich jediným cieľom je ovplyvniť publikum v podpore smerom k Ruskej federácii,“ uvádza Polícia SR.

K výbuchom malo dôjsť aj na letisku v meste Ivano-Frankivsk, ktoré je od slovenských hraníc vzdialené vzdušnou čiarou menej ako 180 kilometrov. V reakcii na aktuálnu situáciu zastavila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) všetky osobné vlaky v smere na Ukrajinu až do odvolania. Slovenská katolícka charita vyhlásila celoslovenskú zbierku na pomoc a záchranu obyvateľom Ukrajiny.


Rady slovenskej polície k získavaniu informácií:

  • sledujte celoštátne médiá a vyjadrenia oficiálnych orgánov a najvyšších predstaviteľov SR,
  • neverte žiadnym informáciám, ktoré publikujú súkromné účty,
  • neverte žiadnym informáciám, ktoré publikujú ruské médiá,
  • nahlasujte priamo Facebooku proruskú propagandu.

Ak sa nachádzate na Ukrajine:

  • sledujte miestne médiá,
  • počúvajte vyjadrenia najvyšších predstaviteľov Ukrajiny a riaďte sa ich pokynmi,
  • riaďte sa priamymi pokynmi bezpečnostných zložiek v mieste, kde sa nachádzate,
  • pre dodatočné informácie sledujte Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a ich webovú stránku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu