Do záchrannej stanice v Zázrivej priviezli zraneného orla skalného, jednu zachránenú orlicu už nedávno vypustili


Foto: Do záchrannej stanice v Zázrivej priviezli zraneného orla skalného, jednu zachránenú orlicu už nedávno vypustili Foto: facebook

V piatok 18. februára bol do Záchrannej stanice v Zázrivej privezený z Národného parku Slovenský raj zranený mladý orol skalný. Dravec mal poranený zápästný kĺb a v stanici dúfajú, že poranenie vzniklo nárazom a nie elektrickým prúdom.

Tento orol pochádza z dvojičiek a jeho väčšia sestra už, nanešťastie, nežije a bola nájdená uhynutá v januári tohto roku. Orlica uhynula pravdepodobne na následky nárazu do elektrického vedenia, pri ktorom si poškodila chrbticu.

My preto veríme, že aspoň jedno z orlích dvojčiat bude aj naďalej žiť a rozmnožovať sa vo voľnej prírode. Ďakujeme Veterinárna Klinika Žilina za vyšetrenia a odbornú pomoc pri jeho záchrane,“ uviedli zamestnanci stanice na stránke.

V stanici sa podarilo zachrániť nedávno aj ďalšiu orlicu, ktorá sa našla počas leta minulého roku 2021. Vyhladovanej orlici vo vážnom stave bola okamžite poskytnutá prvá pomoc, ale napriek tomu sa dlho jej stav nezlepšoval. Po dlhodobom podávaní liekov sa ju nakoniec podarilo uzdraviť a v súčasnosti už je opäť vo voľnej prírode.


K úspešnej záchrane zamestnanci vyjadrili vďaku: „Priatelia, tento krásny príbeh zachránenej orlice Dary je ukážkovým príkladom spolupráce verejnosti, veterinárov, odborníkov z radov chovateľov a pracovníkov záchrannej stanice. Prajeme všetkým zvieratám v núdzi, nech je takýchto šťastných koncov čo najviac. Ďakujeme vám za vašu pomoc a podporu.


Záchranná stanica pre voľne žijúce živočíchy funguje v Zázrivej už od roku 2001. Odborníci majú s pomocou o zranené zvieratá a rehabilitáciami rôznych druhov bohaté skúsenosti. Za roky svojej činnosti sa mali možnosť starať o stovky živočíchov najrozmanitejších druhov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu