Deň 22. 2. 2022 je Európskym dňom obetí zločinu. Dátum je zaujímavý aj tým, že je palindróm aj ambigram zároveň


Foto: Deň 22. 2. 2022 je Európskym dňom obetí zločinu. Dátum je zaujímavý aj tým, že je palindróm aj ambigram zároveň

Dnes 22.02.2022 máme v kalendári, podľa názoru mnohých, magický deň, ktorý je palindrómom i ambigramom zároveň. Palindrómy sú slová, vety, verše alebo čísla, ktoré pri čítaní v ľubovoľnom smere majú vždy rovnaký význam. Zároveň je dátum aj ambigramom, čiže znakom alebo skupinou znakov, upravených tak, že sa dajú čítať aj z inej strany a význam ostáva rovnaký.

Dnešný deň je zároveň aj Európskym dňom obetí zločinu, ktorý pripadá na tento dátum a pripomína sa od roku 1993. Pre tento deň sa používajú aj názvy Európsky deň kriminality či obetí násilia alebo trestných činov. Hlavným zmyslom tohto dňa je upozorniť na obete rôznych druhov zločinov. 

V Európe začali vznikať od polovice 20. storočia prvé organizácie poskytujúce pomoc obetiam zločinu, ktoré sa v roku 1989 združili do Európskeho fóra služieb obetiam. O rok neskôr 22. februára 1990 bola zverejnená Charta obetí zločinu.

Európske fórum služieb obetiam sídliace v Bruseli už viac ako 30 rokov bojuje za práva obetí trestných činov. Tiež sa usiluje obetiam poskytovať pomoc a dávať nádej. Zastupuje 61 národných členských organizácií a každý rok poskytuje podporu a informačné služby viac ako dvom miliónom ľudí postihnutých trestnou činnosťou v 31 krajinách. Občianske združenie Pomoc obetiam násilia pôsobí na Slovensku od januára 1999.


V Žiline je pre obete domáceho násilia poradňa v krízovom centre Náruč, kde poskytujú bezplatné právne a sociálne poradenstvo a psychologickú pomoc.

Vždy 22. februára sa už od roku 1927 oslavuje na pamiatku zakladateľov skautigu Roberta a Olave Baden-Powell aj Medzinárodný deň skautov.

Dnešný deň má takýto „magický“ dátum po druhýkrát v našom letopočte. Prvýkrát bolo v dátume sedem jednotiek 11.11.1011, aktuálne máme šesť dvojok (22.02.2022) a najbližšie nás čaká päť trojok (03.03.3033).


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu