Mesto Žilina pripravuje tento rok cykloprojekty za takmer 680-tisíc eur, aktuálne je v prevádzke 13 kilometrov trás


Foto: Mesto Žilina pripravuje tento rok cykloprojekty za takmer 680-tisíc eur, aktuálne je v prevádzke 13 kilometrov trás Foto: ilustračné

V najbližších mesiacoch plánuje mesto Žilina rozšíriť svoje možnosti využitia cyklodopravy o nové kilometre cyklotrás a cykloprístreškov. Žilinská samospráva bude projekty realizovať z vlastných zdrojov a financií poskytnutých z Európskej únie a štátneho rozpočtu.

Cieľom je podpora alternatívnych druhov dopravy, ktoré nezaťažujú životné prostredie. V najbližších mesiacoch budú v meste realizované cykloprojekty, na ktoré Európska únia a štát poskytnú takmer 680-tisíc eur,“ vyjadril sa hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Počas uplynulých dní začali s prácami na viac ako kilometrovom úseku cyklotrasy V10, ktorá pôjde cez Ulicu M. R. Štefánika a spojí cyklotrasu na Košickej ulici (pri Hypermarkete Tesco) s Námestím Andreja Hlinku. V pláne je aj prvý úsek cyklotrasy V9 na Rosinskej ceste, ktorá povedie zo sídliska Vlčince smerom na Vodné dielo Žilina s celkovou dĺžkou 1 242 metrov. Druhý úsek je síce pripravený, ale čaká na schválenie financií z eurofondov a na treťom práve prebieha majetkovo-právne vysporiadanie. 

Ďalšou cyklotrasou, na ktorej dobudovaní začali stavené práce, je H2 smerujúca zo sídliska Solinky do centra mesta. Jej už dokončený prvý úsek so začiatkom na Solinkách pri Obvodovej ulici sa napája sa pri moste ponad Centrálnu ulicu už na vybudovaný úsek cyklotrasy V6 vedúci popri reštaurácii Drevenej krave smerom na Vlčince. Počas tohto roku sa plánuje pokračovať konkrétne na úsekoch tri a štyri. Úsek dva taktiež čaká na schválenie finančných prostriedkov z eurofondov.

Cieľom samosprávy je jej napojenie pri moste ponad Centrálnu ulicu na tieto dve vetvy cyklotrás. Úseky dva, tri a štyri cyklotrasy H2 povedú až k Ulici Antona Bernoláka, kde sa štvrtý úsek napojí na existujúcu cyklotrasu cez Bulvár.


V pláne je aj realizácia cyklotrasy s označením V1 s celkovou dĺžkou 2 350 metrov, ktorá by mala spojiť centrum mesta a Slnečné schody pri žilinskom sídlisku Hájik.

V súčasnosti môžu nadšenci cyklistiky na území mesta využívať približne 13 kilometrov značených cyklotrás vrátane obojsmernej prevádzky na sídlisku Hliny I. – IV. Plán rozšírenia by mal dosiahnuť úroveň takmer 16 kilometrov.  

Okrem budovania mestských cyklotrás sa žilinská samospráva angažuje aj v príprave cyklotrás regionálneho významu. Prostredníctvom združení obcí sa podieľa na príprave Rajeckej a Kysuckej cyklomagistrály. Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra realizuje projekt cyklotrasy Varín – Terchová a Žilinský samosprávny kraj projekty na budovanie Vážskej cyklotrasy v smere na Bytču a tiež spojenie miest Vrútky – Žilina,“ dodal hovorca.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu