Farské schody sú po zime opätovne poškodené, výmenu dlažby plánovali ešte v roku 2017


Foto: Farské schody sú po zime opätovne poškodené, výmenu dlažby plánovali ešte v roku 2017 Foto: Odkaz pre starostu

Dlažba na Farských schodoch v centre Žiliny je opäť poškodená. Problém, o ktorom sme informovali aj viackrát v minulosti, sa pravidelne opakuje. Radnica musí schody každoročne opravovať, rovnako aj tento rok problémy eviduje a zničené úseky rieši.

Takéto poruchy sa objavujú bežne po zimnom období. Opravy v rámci bežnej údržby najmä na Farských schodoch a dlažbe na Mariánskom námestí či v okolitých uliciach vykonáme ihneď, ako nám to umožnia poveternostné podmienky a skončí zimná údržba,“ vyjadril sa hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Na nebezpečný stav schodov, ktorých dlažba je aktuálne výrazne poškodená, upozornil verejne jeden z obyvateľov mesta. Nielen Žilinčania ale aj návštevníci mesta si musia pri prechode týmto frekventovaným miestom dávať veľký pozor. Kusy dlažobných kociek môžu byť niekedy rozhádzané ďalej než je miesto poškodenia.

Problémy sa niekedy objavujú aj v priestore pod farským Kostolom Najsvätejšej Trojice. Za tieto poškodenia boli v minulosti čiastočne zodpovední mladiství, ktorí miesto využívali na skákanie na bicykloch či kolobežkách. Okrem schodov sa tiež objavila trhlina na múre balustrády.


Problém schodnosti pretrváva na Farských schodoch už od poslednej veľkej rekonštrukcie realizovanej ešte v deväťdesiatych rokoch minulého storočia.

Podľa vyjadrenia hovorcu mesta z augusta 2020 sa malo komplexné riešenie problému pripravovať: „Vnímame to však ako vážnu tému a do budúcnosti pripravujeme komplexnú rekonštrukciu. To však bude možné len po kompletnej diagnostike toho, ako balustráda staticky vplýva na Farské schody. Nebude to možné bez spolupráce a súčinnosti Rímskokatolíckej cirkvi, Žilinskej diecézy, ktorá vlastní okolité pozemky,“ uviedol pred takmer dvomi rokmi.

O komplexnú rekonštrukciu Farských schodov sa snažil aj predošlý primátor Igor Choma. Podľa jeho slov z roku 2017 bola v pláne výmena dlažby za takú, ktorá by bola vhodná pre naše podnebie a dokázala lepšie odolávať poveternostným aj klimatickým vplyvom. Dodnes sa však Žilinčania ďalej prechádzajú po rovnakej dlažbe, ktorá sa každoročne po zime rozpadáva.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu