Mladá turistka spadla pri zostupe z Veľkého Rozsutca, po 300 metrovom páde ju odviezol vrtuľník


Foto: Mladá turistka spadla pri zostupe z Veľkého Rozsutca, po 300 metrovom páde ju odviezol vrtuľník Foto: Horská záchranná služba

Dnes 13. februára v ranných hodinách boli záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) požiadaní o pomoc pre slovenskú turistku, ktorá spadla pri zostupe z Veľkého Rozsutca. Kamaráti, ktorí žiadali o pomoc, nemali s 22-ročnou ženou vizuálny ani zvukový kontakt.

Po približne 300 metrovom páde sa turistka zastavila na snehovom poli. Horskí záchranári okamžite požiadali o súčinnosť posádku leteckých záchranárov, ktorí následne zobrali na heliporte na palubu člena HZS a hneď leteli pod Veľký Rozsutec.

„Na mieste boli pomocou palubného navijaka vysadení záchranár HZS a lekár VZZS, ktorí poskytli pacientke neodkladnú lekársku starostlivosť. Turistka utrpela pri páde tržné poranenie na hlave a bolo u nej podozrenie na ďalšie poranenia,“ spresňuje Horská záchranná služba.

Mladá žena bola pre urýchlený transport pomocou navijaka z miesta aj s lekárom evakuovaná a letecky transportovaná do najbližšej nemocnice na ďalšie vyšetrenia. Záchranár HZS sa následne pozemne vrátil na základňu v Štefanovej.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu