Čičmany bojujú s finančnými problémami, za využívanie tradičných ornamentov obci takmer nikto neprispieva


Foto: Čičmany bojujú s finančnými problémami, za využívanie tradičných ornamentov obci takmer nikto neprispieva

Obec Čičmany má finančné problémy a nedokáže pokryť svoje základné výdavky. Oblastná organizácia cestovného ruchu Rajecká dolina preto začala vyvíjať aktivity s cieľom pomoci a jej záchrany. V budúcnosti totiž hrozí, že sa bude obec musieť spojiť s najbližšou väčšou samosprávou.

V piatok 4. februára 2022 bola spustená dobrovoľná zbierka prostredníctvom transparentného bankového účtu, vyzbierané prostriedky sa použijú na pokrytie nákladov na bežnú prevádzku, realizáciu kultúrnych a športových podujatí a vytvorenie podmienok na zachovanie kultúrneho dedičstva obce.

Tento rok oslávia Čičmany 750. výročie prvej písomnej zmienky. Aktuálne tam žije z pôvodných približne 1500 obyvateľov len 123 ľudí. Obec je známa svetoznámou unikátnou architektúrou v podobe maľovaných zrubových dreveníc a ornamentmi, ktoré reprezentujú Slovensko.

Pre ich záchranu bola dolná časť v roku 1977 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Nachádza sa v nej 115 objektov, z ktorých patrí 36 medzi národné kultúrne pamiatky, z ktorých ale žiadna nepatrí obci a všetkých bývajú súkromné osoby. A tak obec o dotáciu, na ktorú by inak mala nárok od štátu žiadať nemôže.


Takmer nikto z tých čo používajú čičmanské ornamenty obci nijako finančne neprispieva, nie je tu žiadna morálna či spoločenská zodpovednosť a podpora kultúrneho dedičstva Obce Čičmany vzhľadom na kultúrne dedičstvo špecifických ľudových ornamentov,“ uviedol predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rajecká dolina Peter Slyško.

Podľa starostky obce Ivety Michalíkovej je systém financovania samospráv zle nastavený. V obci majú veľké náklady na odpad na údržbu. Vyzbierané podielové dane za minulý rok boli vo výške 30-tisíc eur. Keďže mesačný príjem je 2,5 tisíc a výdavky 7 tisíc eur, tak platiť poplatky za chod obce zvládajú len veľmi tesne. Zvyšné financie sú napríklad z daní za ubytovanie alebo pozemky.

Pokiaľ budem starostkou v našej obci, nikdy nedovolím, aby sme sa spojili s inou samosprávou a budem robiť všetko preto, aby sme ostali samostatní. Aj keď raz príde čas, možno o 10 rokov, keďže naša obec vymiera a pokiaľ štát nenastaví iný systém financovania, budeme nútení sa spojiť s najbližšou obcou. Chceme zachovať naše kultúrne dedičstvo pre naše deti, vnukov, pravnukov, aby vedeli ako žili naši predkovia, aby sa naše vzory nezneužívali a aby boli hrdí na to, že sú Slováci,“ povedala starostka.

Ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák uviedol, že pomôcť by mal aj štát: „S ornamentami z Čičmian sa chváli kadekto, ale keď je zrazu na stole symbolická faktúra, zistíme, že chýba morálna zodpovednosť za našu históriu a svetovú značku. Za dôležité sa ukazuje vytvoriť z hľadiska financovania špeciálnu kategóriu štatutárnych samospráv, medzi ktoré budú patriť krajské mestá, kúpeľné, tie v UNESCO, ale aj napríklad Čičmany.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu