Zápis prvákov do základných škôl sa blíži, v meste Žilina bude prebiehať od 6. do 8. apríla


Foto: Zápis prvákov do základných škôl sa blíži, v meste Žilina bude prebiehať od 6. do 8. apríla

Povinná školská dochádzka sa vzťahuje na každé dieťa, ktoré do 31. augusta (vrátane) dovŕšilo vek šesť rokov. Zákonní zástupcovia sú preto povinní zapísať deti do prvých ročníkov základných škôl. Zápisy do ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina sa pre školský rok 2022/2023 uskutočnia v termíne od 6. do 8. apríla 2022, vždy v čase od 14:00 do 18:00.

Bližšie informácie sa dajú získať na webových stránkach jednotlivých škôl alebo ich priamo poskytnú riaditelia, prípadne oddelenie školstva a mládeže Mestského úradu v Žiline na telefonickom čísle: 0905 331 634.

Na povinnú školskú dochádzku je možné dieťa prihlásiť v základnej škole podľa školského obvodu, v ktorom má trvalý pobyt, pokiaľ si rodič nezvolí inú školu.

Rodičia môžu základnej škole poskytnúť osobné údaje už pred zápisom dieťaťa aj prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky základnej školy alebo prostredníctvom elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom.

Každá základná škola pri zápise dieťaťa vyžiada jeho meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, adresu trvalého bydliska, ako aj meno, priezvisko, adresu zamestnávateľa a trvalé bydlisko rodičov či iných zákonných zástupcov a ďalšie údaje i kontakty na účely komunikácie. 

Čo je potrebné si priniesť na zápis?

Je dôležité, aby rodičia priniesli so sebou občiansky preukaz a rodný list dieťaťa, potrebné pre presnosť údajov. Ak rodič zapisuje na povinnú školskú dochádzku dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, spolu s písomnou žiadosťou (prihláškou) predloží aj písomné vyjadrenie zariadenia výchovného poradenstva a prevencie vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.


Kam zapísať intelektovo nadané deti, ktoré majú menej ako 6 rokov?

V prípade, že chcú rodičia zapísať do základnej školy dieťa, ktoré je mladšie ako 6 rokov, je potrebné, aby k žiadosti doložili aj súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. 

Pre deti s intelektovým nadaním je možnosť navštevovať triedy pre intelektovo nadaných žiakov v Základnej škole s materskou školou na Ulici sv. Gorazda v Žiline.

Čo s dieťaťom, ktoré nedosiahlo školskú spôsobilosť?

Ak dieťa nedosiahlo školskú spôsobilosť, môže pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu. 

Povinnosť zákonného zástupcu prísť na zápis do 1. ročníka ostáva, pri zápise zákonný zástupca upozorní základnú školu na zámer požiadať materskú školu o pokračovanie v plnení povinného predprimárneho vzdelávania.

V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina je osem základných škôl a šesť základných škôl s materskými školami. V súčasnosti sa v nich vzdeláva 6 321 žiakov. Prvákov je aktuálne v tomto školskom roku 712. Predškolské triedy v materských školách v Žiline v tomto roku navštevuje 875 detí.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu