Počas noci sa môže na území Žilinského kraja tvoriť poľadovica, upozorňujú meteorológovia aj polícia


Foto: Počas noci sa môže na území Žilinského kraja tvoriť poľadovica, upozorňujú meteorológovia aj polícia Foto: ilustračné

Na území Žilinského kraja sa v noci z utorka 8. februára na stredu 9. februára očakáva výskyt poľadovice. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje vydanými výstrahami nielen vodičov ale aj chodcov. Šmykľavé cesty a chodníky sa môžu podpísať pod dopravnú nehodu či nešťastný pád.

Poľadovica sa môže lokálne tvoriť aj zo zamrznutej vody či snehu. Meteorologická výstraha prvého stupňa bola vydaná na 14 hodín s platnosťou od 20:00 hod. pre okresy Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín.

„Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia..). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádza SHMÚ.

K meteorológom sa pridáva aj Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline, ktoré vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa na cestách správali disciplinovane, ohľaduplne, plne sa venovali vedeniu vozidla, sledovali situáciu v cestnej premávke a dodržiavali dopravné predpisy.

„Každý účastník cestnej premávky môže svojím zodpovedným prístupom prispieť k väčšej bezpečnosti na našich cestách a predchádzať tak zbytočným tragédiám,“ dodáva KR PZ v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu