V januári bolo 41 % PCR testov pozitívnych, žilinská nemocnica strojnásobila testovacie kapacity


Foto: V januári bolo 41 % PCR testov pozitívnych, žilinská nemocnica strojnásobila testovacie kapacity Foto: FNsP Žilina

Počet požiadaviek o PCR testovanie na ochorenie covid-19 narastá, rovnako aj miera pozitivity. V mesiaci január bolo v Žiline evidovaných až 41 % pozitívnych výsledkov zo všetkých vykonaných odberov. Žilinská nemocnica sa preto snaží neustále zvyšovať počet termínov na testovanie.

Kapacita termínov veľkokapacitných odberných miest sa oproti začiatku roka 2022 tento mesiac strojnásobila. Testovanie prebieha okrem odberných miest aj priamo na lôžkových oddeleniach žilinskej nemocnice.

Minulý týždeň sa podarilo otestovať viac než 800 ľudí za deň, nemocnica ráta s možným zvýšením kapacity až na 1100 PCR testov denne.


Riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík priznáva, že zvládanie pandemickej situácie je mimoriadne náročné, predovšetkým kvôli nedostatku personálu.

„Aj u nás pociťujeme výpadky personálu, ktoré komplikujú prevádzku oddelení, dôležitá je preto intenzívnejšia pomoc medikov a študentov ošetrovateľstva, ktorí nám pomáhajú práve v mobilných odberových miestach,“ priblížil situáciu riaditeľ nemocnice.

Personál nemocnice, ktorý momentálne nemôže nastúpiť do práce, však stále výrazne prevyšuje počet nových pomocníkov. Zatiaľ čo 108 zamestnancov bolo pozitívne testovaných na covid-19 a ďalších 100 musí zostať doma v karanténe či z iných dôvodov, záujem o platenú výpomoc žilinskej nemocnici prejavilo len 16 študentov medicínskych odborov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu