Zámok v Kunerade tento rok čaká takmer najväčšia úprava v histórii. Po 10 rokoch bude mať novú strechu


Foto: Zámok v Kunerade tento rok čaká takmer najväčšia úprava v histórii. Po 10 rokoch bude mať novú strechu Foto: Facebook / Zámok Kunerad

Renovácia zámku v Kunerade, ktorý postihli dva požiare a dlhú dobu chátral, napreduje. Súčasným majiteľom sa postupnými krokmi darí obnovovať jeho poškodené časti.

Počas tohto roka prejde zámok takmer najväčšou úpravou vo svojej histórii - postavia mu novú strechu, ktorú nemá už vyše 10 rokov. Nová strecha bude podobne, ako tá pôvodná, z bridlice.


Začiatok prác, ktorých príprava trvala dva roky, je naplánovaný už na jar. Na tento projekt prispelo dotáciou aj Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

Okrem strechy sa počíta aj s ďalšími prácami. V interiéri sa pripravuje priestor pre výťah a hlavné vnútorné schodisko, tu by sa malo začať ešte cez zimu. Dôležité je dokončiť podchytenie základov malej časti zámku ešte skôr, ako bude budova zaťažená strechou.


Ukončiť sanáciu kamenného obkladu chcú majitelia počas jari. V priebehu minulého roka bol rozobratý a opätovne osadený kamenný obklad na zámku z južnej a východnej strany v jeho najproblematickejších častiach.

Potrebné je tiež dokončiť analýzu stavu potrubí, kanalizácie a obnoviť povolenie na čerpanie pitnej vody. Zámok má vlastnú vodnú sústavu pozostávajúcu z vrtu, čerpadla, vodojemu, vodovodného a kanalizačného potrubia a čističky odpadových vôd.

Časť tejto sústavy je stále v prevádzke, zvyšok je odstavený. V minulom roku sa vyhotovil hydrogeologický prieskum so snahou o ochranu pitnej vody.

Úpravy parku začaté minulý rok budú pokračovať ošetrením lúk a získaním povolenia na výrub niektorých poškodených stromov.

K projektu celkovej obnovy pribudnú ďalšie časti, ktoré sa budú venovať vnútornej dispozícii zámku v spojitosti s tým, ako bude v budúcnosti fungovať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu