Aký je program na stanici Žilina-Záriečie počas júla?


Foto: Aký je program na stanici Žilina-Záriečie počas júla?

Kultúrne stredisko stanica Žilina-Záriečie aj v prvom prádzninovom mesiaci pripravila bohatý program pre všetky vekové kategórie. V utorkových letných kinách uvidíme viaceré svetové diela, nachystaný je aj jarmok či workshopy. Pozrite si, čo nás čaká.

sobota 4. 7., 10.00 – 17.00
jarmok

Malý jedlý trh
Kto má záujem podeliť sa o svoje výpestky, plody, úrodu, živočíšne produkty, zaváraniny, džemy, bylinky, kvety, sadenice, čaje, chleby, koláče, buchty… všetko jedlé je vítané na špeciálnom vydaní sviatka konzumu a komunity – na Malom trhu. Viac info a prihlasovanie na www.stanica.sk/malytrh.

utorok 7. 7., 21.00
letné kino

Prekliaty ostrov (r. Martin Scorsese)
Detektíva Teddyho Danielsa a jeho kolegu Chucka Auleho priviedlo na prekliaty ostrov Shutter pátranie po šialenej vrahyni Rachel Solando, ktorá zmizla zo svojej cely vo väzenskej psychiatrickej liečebni Ashecliffe a niekde sa úspešne skrýva. Píše sa rok 1954 a Amerika se dosiaľ nespamätala z následkov Druhej svetovej vojny a naviac prežíva v permanentnej paranoji vymysleného aj skutočného komunistického ohrozenia.
Totálna relativizácia hodnôt, strata dôvery v jednu pravdu, hodnotu života a zabitie boha sú jediné „istoty”, ktoré zostali tejto dobe. Stále je to však viac, než zostáva divákom tohto filmu. Zmysel každého činu sa postupne násobí a každá informácia je nastavená tak, aby nás oklamala. Mnohorakosť interpretácií postupne prerastá počet možností v športke.
Prekliaty ostrov (Shutter Island) – Martin Scorsese / USA / 2010 / 138 min / české titulky

pondelok – piatok, 13. – 17. 7.
detské letné sympózium

Nakrúťte si film, uličnící!
Týždenná intenzívna dielňa, na ktorej sa budeme venovať fotografickým, filmárskym aj animátorským postupom voľne smerujúcim k vytváraniu filmového dokumentu. O tom, že Bratislavská ulica v Žiline sa dostala na tohtoročné Berlinale, sa všeobecne vie. Ivan Ostrochovský, režisér filmu Koza, vďaka ktorému sa to podarilo, strávi v júli pár dní na Stanici, kde spolu s deťmi z Bratislavskej, a samozrejme aj iných žilinských ulíc, budú nakrúcať krátke filmy pre projekt My Street Films. Pozoruhodné, trefné, vtipné, kritické pohľady na mesto z detskej perspektívy sa stanú súčasťou filmovej mapy SR. Navyše je tu šanca, že filmy zo Žiliny sa po Berlíne dostanú aj na medzinárodné festivaly do Londýna, alebo Jihlavy, pretože deti nezvyknú trocháriť.
Lektorské vedenie: Ivan Ostrochovský, Ivana Rumanová, Martu Hlavajová, Dušan Dobiaš
Workshop je určený pre školákov – deti vo veku 6 – 15 rokov. Info a prihlasovanie: hanka@stanica.sk, 0907 178 756.

utorok 14. 7., 19.00
rodinný workshop

Stvorenie stvorenia
Deti určite ocenia, ak ich aspoň raz – dvakrát za leto zoberiete na večerný film v letnom kine. V júli sme vám to uľahčili aj zaradením rodinného multigeneračného titulu s nadčasovou témou stvorenia sveta. Aby ste sa na film lepšie vyladili, premietaniu bude predchádzať workshop pod vedením nášho dobrovoľníka Yuriho z Gruzínska, ktorý je študentom animácie.
Kto všetko bol podľa vás pri tom, keď sa tvoril svet? Odpovedať na túto náročnú otázku si môžete napríklad aj vytvorením vlastnej animácie! Workshop aj film sú vhodné približne od veku školákov.

utorok 14. 7., 21.00
letné kino

Stvorenie sveta (r. Eduard Hofman)
Na počiatku všetkého života na Zemi bola tma, Pánboh a Hofman s Werichom. Aj keď bola počas komunizmu Biblia jednou so zakázaných knih, predsa len sa ju podarilo Čechom sfilmovať. Na túto adaptáciu tejto nesfilmovateľnej knihy sa podarilo nadviazať už len o dvadsať rokov neskôr Monthy Pythonom v Živote Briana. Výsledky tejto interpretácie Biblie – v ktorej sa vyskytujú revolučné heslá, Boh plní PLÁN, zachováva MIER, rozpráva o REVOLÚCII a velebí PRÁCU a keď označí život za hmotu v pohybe, je materializmus a marxizmus v pohybe tiež – môžeme vidieť na stave dnešného Slovenska, Čiech, ale aj celého postsovietskeho regiónu. Aj napriek tomu sa jedná o jednu z najlepších vývojových učebních, nielen na náboženstvo, ale aj do letného kina.
Stvorenie sveta (La Création du monde) – Eduard Hofman / FR, Československo / 1957 / 80 min

piatok 17. 7., 20.00
koncert v záhrade

G.D.R. (UA)
Skupina G.D.R. (Užgorod, Ukrajina) vznikla v roku 2014 z členov úspešnej hudobnej formácie Tango Tempo. G.D.R. je trio (gitara, basa, bicie) špičkových hudobníkov, ktorí hrajú experimentálnu tanečnú hudbu s prvkami funku. Ich mesto je Užgorod, mesto za ukrajinsko-slovenskou hranicou, podobné Žiline. Žijú a tvoria tam aj ďalší naši kamaráti – hudobníci, výtvarníci, dizajnéri. Na Stanicu ich pozývame, aby sme ich podporili a aby aspoň na pár dní nemuseli myslieť na vojnu, chaos a kolaps Ukrajiny. V období 1919 – 1938 bol Užgorod a celá oblasť Podkarpatskej Rusi súčasťou Československej republiky. História mení hranice, priateľstvá zostávajú.

piatok – streda, 17. – 22. 7.
intenzívny workshop autorského a osobnostného divadla

Michal Hába, Šimon Spišák: Osobné nie je politické
Náplň workshopu na tému „politické divadlo“ bude ovplyvnená účastníkmi. Politické a verejné nie je možné bez diskusie a znalosti minulosti a súčastnosti, preto časť workshopu venujeme rozpravám k téme a oboznámeniu sa s fragmentami ukážok politického divadla. Podstatnou časťou bude praktické zoznámenie sa s princípmi „hráčstva“ či „nepredstieraného“ hrania, akým spôsobom a ako existovať na javisku vo vzťahu k divákovi bez ohľadu na druh či žáner divadla (súčasť „praktického cvičenia“ budú princípy dialogického jednania). Treťou (syntetickou) súčasťou bude práca na konkrétnom výstupe, pokusu o „politické divadlo nanečisto“ – téma aj tvar závisia na spoločnej dohode účastníkov workshopu. Info a prihlasovanie: barbora@stanica.sk, 0902 152 109

sobota 18. 7., 16.00 – 18.00
rodinný workshop

Hlinené ihrisko č. 3
Aj cez leto – vždy raz do mesiaca, pokračuje séria hlinených workshopov. Kto ešte neskúsil, nech nezaváha – hlina je vynikajúce – priam terapeutické médium pre malých aj veľkých a celkom určite prispeje k vašej prázdninovej pohode. Zhotovené výrobky vám môžeme vypáliť a výrobky z minulých workshopov je možné si nafarbiť.

utorok 21. 7., 21.00
letné kino

Critters (r. Stephen Herek)
Zábavný americký hororový film, ktorý pripomína kozmický western, je zámerne ladený do podoby čiernej komédie a miestami balansuje až na hranici sebaparódie. Pre rodinu Brownových však so začiatkom filmu zábava končí – na ich farme v Kansase sa totiž bez pozvania objavila smrtiaca svorka mäsožravých mimozemských potvôr. Brownovci prežívajú skutočnú nočnú moru, musia s útočiacimi plyšovými monštrami, hladnými po mäse a smädnými po krvi, bojovať o život – ich boj je ale vopred prehraný. Dokiaľ nedorazia dvaja vesmírni šerifovia, odhodlaní vykopať ohavných netvorčekov z planéty!
Critters – Stephen Herek / USA / 1986 / 82 min / české titulky

streda 22. 7., 18.00, galéria Plusmínusnula
vernisáž výstavy

Lucia Dovičáková: Mammalia
Máte plné zuby fotiek ratolestí svojich spolužiakov zo strednej školy na sociálnych sieťach? Videli ste už dosť vysmiatych nevinných tváričiek, prvých zúbkov a pri slovnom spojení „papkali sme” sa chcete schovať do pivnice? V júli vám predstavíme alternatívny pohľad na rodičovstvo. Aj Lucia Dovičáková má dieťa. Materstvo však vo svojich maľbách neprikrášľuje, skôr naopak, vtipne a niekedy až surovo vykresľuje realitu začínajúcej matky. Výstava v galérii Plusmínusnula potrvá do 14. augusta 2015.

štvrtok – nedeľa, 23. – 26. 7.
Festival nového slovenského divadla a tanca

KioSK 2015: osobné ≷ politické
Festival Kiosk prichádza na konci júla osviežiť leto trochu netradičným spôsobom – novým divadlom a tancom. Ako vždy však vyhľadáva diváka, ktorý aj cez prázdniny baží po poznaní a nielen slnečných radostiach, preto sme si prichystali tému nie celkom prázdninovú – osobné≷politické. Pokúsime sa oprášiť staré divadelné poučky, aby sme zadefinovali, čo v súčasnom slovenskom nezávislom divadle chýba. Platí ešte definícia, že divadlo je zrkadlom doby alebo naopak má byť nadčasové, osobné, ponúkajúce únik z bežnej reality? A vylučuje sa to navzájom? Čo vlastne robí súčasné divadlo súčasným?

Špecifickou nerovnicou osobné≷politické chceme skúmať tematické zameranie súčasného divadla a tanca; sledovať reflexiu spoločensko-politických tém v divadle, aktuálnosť vo výbere tém, angažovanosť či apolitickosť, oscilovanie slovenského performatívneho umenia medzi týmito pólmi a ich vzájomnú príťažlivosť či nezlúčiteľnosť. Základným kľúčom pri výbere predstavení hlavného programu však nie je tematická línia, ale dlhoročné poslanie KioSKu, dať priestor umeleckej odvahe, výskumu, hľadaniu aktuálneho divadelného jazyka a tém. Z toho vznikol program o niekoľkých známych či neznámych z domácej scény, napríklad Miroslav Tóth, Maroš Rovňák, Debris Company, ale aj tých pôsobiacich v zahraničí, Milan Tomášik, Stano Dobák, Martina Hajdyla Lacová a ďalší. Podrobne na www.kioskfestival.sk.

utorok 28. 7., 21.00
letné kino

Memento (r. Christopher Nolan)
Začne to fotografiou a správou na nej: „Zabi ho!”. Leonardova žena bola zavraždená a on si nič nepamätá. Jeho krátkodobá pamäť je preč. Stratil minulosť, prítomnosť existuje len 120 sekúnd a budúcnosť je iba v pomste. Aby kompenzoval výpadky pamäte, všetko si fotí a podstatné fakty si necháva tetovať na telo. Príbeh je naviac vyrozprávaný zvláštnym spôsobom – každá scéna končí tam, kde predchádzajúca začala. Stratu pamäti hlavného hrdinu postupne násobí naša nepozornosť, zábudlivosť a interpretácia. Je vlastne minulosť relevantná, keď si nič nepamätáte? Jeden z najoriginálnejších filmov nielen pre fajnšmekrov filmového rozprávania.
Memento – Christopher Nolan / USA / 2010 / 138 min / české titulky

piatok 31. 7., 20.30
cestovateľské kino open air

Venezuela s Michalom Chmeliarom
Nedotknutá divoká príroda, siahnutie si na dno vlastných síl a ropný socializmus na vlastnej koži. Karibská krajina, kde sa ešte dá zakúsiť nefalšovaná divočina a vystúpiť na stolovú horu. V Canaime sa budeme kúpať s miestnymi indiánmi a podarí sa nám dostať aj najvyššiemu vodopádu na svete – Salto Angel. Rybárčka na pirane v Rio Apure a rozprávkový Karibik na záver. To všetko a oveľa viac na fotografiách a v rozprávaní žilinského cestovateľa Michala Chmeliara. A keďže je leto, premietame open air pod Rondlom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Stanica Žilina-Záriečie