Obec Čičmany bojuje s finančnými problémami, na pomoc samospráve vznikla dobrovoľná zbierka


Foto: Obec Čičmany bojuje s finančnými problémami, na pomoc samospráve vznikla dobrovoľná zbierka

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Rajecká dolina spustila v piatok 4. februára 2022 zbierku na podporu a pomoc obci Čičmany. Dobrovoľná zbierka má pomôcť samospráve a poukázať na vážnosť situácie. Vyzbierané finančné prostriedky budú použité na pokrytie prevádzkových nákladov, realizáciu kultúrnych a športových podujatí a vytvorenie podmienok na zachovanie kultúrneho dedičstva.

Príspevok na pomoc je možné zaslať na transparentný účet obce:

  • SK35 0200 0000 0045 6013 3053

„Asi málokoho z nás by niekedy vôbec napadlo, že Čičmany majú existenčné problémy. Vzhľadom na ich popularitu a používanie špecifických ľudových ornamentov mnohými organizáciami, štátnymi inštitúciami, či súkromnými firmami si väčšina ľudí prirodzene myslí, že obec nie že nemá problémy, ba naopak že má dostatok financií a podpory. Bohužiaľ realita príbehu Čičmany je veľmi komplikovaná a vyžaduje si našu pozornosť a pomoc,“ vyjadril sa na sociálnej sieti predseda OOCR Rajecká dolina Peter Slyško.

Zbierka nemá nahradiť mechanizmy a systémové riešenia, je potrebné ďalej riešiť konkrétne formy financovania chodu obce ako napríklad ochranné známky a forma používania jej znakov, vstupné do dedinky či podporu kultúrno-turistických projektov.


Predseda vyzval na stretnutie županku Žilinského samosprávneho kraja Eriku Jurinovú, ministerku kultúry Natáliu Milanovú, či generálneho riaditeľa Slovakia TRAVEL Václava Miku. Stretnutia, ktorých cieľom je nájsť dlhodobé systémové riešenia a nastaviť procesy čo môže robiť samotná obec a s čím potrebujú pomoc od štátu a samosprávy, sú naplánované na mesiac február.

Vo zverejnenom videu k zbierke starostka obce Iveta Michalíková vopred poďakovala za každý príspevok a vyjadrila sa, že verí, že sa nájdu ľudia ktorí obci pomôžu aby sa zachovala pre ďalšie generácie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu