Podľa meteorológov nás čaká ďalšie sneženie, na území Žilinského kraja môže spadnúť do 30 centimetrov snehu


Foto: Podľa meteorológov nás čaká ďalšie sneženie, na území Žilinského kraja môže spadnúť do 30 centimetrov snehu

Územie Žilinského kraja má v najbližších hodinách zasiahnuť ďalšia snehová nádielka. S ňou bude spojená aj tvorba snehových jazykov a závejov či výskyt vetra. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pre všetky okresy v kraji. Všetky majú zatiaľ prvý najnižší stupeň.

Sneženie sa očakáva dnes 1. februára približne od 21:00 hod. vo všetkých okresoch, pričom trvať má až do stredajšej polnoci. Podľa predpovede a výstrahy by mohlo ojedinele napadnúť až do 30 centimetrov nového snehu. 

„Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ spresňuje SHMÚ na svojom webe.


Na území nášho kraja sa môžu ojedinele tvoriť aj snehové jazyky a záveje. Ich tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Meteorologická výstraha trvá do štvrtka 3. februára 03:00 hod.

V utorok a stredu sa odporúča dbať na zvýšenú opatrnosť počas pobytu na horách, kde môže fúkať silný vietor. Na hrebeňoch hôr môže dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, čo je 30 - 37 metrov za sekundu.

Meteorológovia vydali výstrahu najnižšieho prvého stupňa, ktorá platí od dnes 1. februára 20:00 hod. do štvrtka 3. februára 12:00 hod. pre okresy Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Dolný Kubín a Námestovo.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu