Na ulici Alexandra Rudnaya v Žiline pribudol nový spomaľovač, na ktorom je umiestnený priechod pre chodcov


Foto: Na ulici Alexandra Rudnaya v Žiline pribudol nový spomaľovač, na ktorom je umiestnený priechod pre chodcov

Ulica Alexandra Rudnaya v žilinskej mestskej časti Bôrik slúži mnohým motoristom ako spojnica medzi centrom mesta a sídliskami Solinky a Hliny. Práve preto je pomerne frekventovaná a denne ňou prechádzajú stovky ba možno až tisíce osobných vozidiel. 

Tranzitná doprava však zaťažuje obyvateľov, ktorí už niekoľko rokov upozorňujú napríklad na časté prekračovanie rýchlosti, nedávanie prednosti na priechodoch pre chodcov či dopravné nehody v križovatkách.

Pre zvýšenie bezpečnosti v lokalite umiestnila pred niekoľkými rokmi žilinská samospráva dva spomaľovacie prahy. Tie ale dlho na svojom mieste nevydržali, neznáma osoba postupne odstránila ich časti tak, aby vozidlá mohli prechádzať plynule bez zastavenia.



Najčastejšie opravy realizovalo mesto v roku 2017, kedy muselo chýbajúce časti doplniť trikrát. Celková cena za doplnenie sa vtedy vyšplhala na sumu 671,64 € bez DPH. V ďalších rokoch sa preto oprava nerealizovala častejšie ako jedenkrát. V súčasnosti sú spomaľovacie prahy opäť poškodené a prejazd áut je možný bez spomalenia.

Na frekventovanej ulici A. Rudnaya však nedávno pribudol nový spomaľovač, ktorý je zároveň priechodom pre chodcov. Umiestnený je v blízkosti predajne potravín, pri križovatke s ulicou Vendelína Javorku. V tomto prípade ide o nové riešenie, ktoré netvorí pevnú súčasť vozovky. Čas postupne ukáže, aká bude životnosť opatrenia, ktoré ma za cieľ zvyšovať bezpečnosť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu