Čičmany tento rok oslávia 750. výročie prvej písomnej zmienky, obec pripravuje slávnostný program


Foto: Čičmany tento rok oslávia 750. výročie prvej písomnej zmienky, obec pripravuje slávnostný program Foto: Facebook Obec Čičmany

Najznámejšia dedinka Rajeckej doliny - obec Čičmany, bude v tomto roku oslavovať 750. výročie prvej písomnej zmienky. Samospráva pri tejto príležitosti plánuje usporiadať 9. júla 2022 podujatie s názvom Deň obce, do ktorého sa môžu zapojiť aj samotní obyvatelia.

V rámci príprav slávností vyzvala starostka obce Iveta Micháliková v liste občanov, aby pomohli s organizáciou, prípadne pripravili vlastný program. Od februára navyše spustila obec spolu s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Rajecká dolina (OOCR) verejnú zbierku s hlavným cieľom zlepšiť údržbu a skvalitniť život v obci.

Ročne evidujú Čičmany okolo 30-tisíc turistov, ktorí zanechávajú veľké množstvo odpadu. Obec následne musí vynakladať nemalé finančné prostriedky na jeho odpratávanie. Vzhľadom k nízkemu počtu obyvateľov má nízke podielové dane nepostačujúce na svoj vlastný chod, následkom čoho hrozí v budúcnosti spojenie s najbližšou väčšou obcou.

„Preto budem robiť všetko preto, aby sme zostali ešte dlho samostatnou samosprávou a aby boli Čičmany dedinou, do ktorej sa ľudia budú stále vracať na oddych a možno niekedy aj na trvalé bývanie,“ vyjadrila sa v liste starostka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu