FOTO: Na Obchodnej ulici zostali nerovnosti, prepadliny aj trčiace betóny, úprava vozovky je finálna


FOTO: Na Obchodnej ulici zostali nerovnosti, prepadliny aj trčiace betóny, úprava vozovky je finálna
Galéria: 11 fotiek

V článku sa dočítate aj o:

  • tom, akým spôsobom sa mesto snaží znížiť počet áut na ulici Vysokoškolákov,
  • problémoch, ktoré sa pri tom objavili,
  • nespokojnom pohľade motoristov.

Ulica Obchodná na žilinskom sídlisku Vlčince prechádza veľkými zmenami. Okrem rozšírenia jazdných pruhov a vybudovania nového napojenia parkoviska Kauflandu pribúdajú v lokalite aj nové budovy. Kedysi prázdna ulica sa tak postupne zapĺňa objektmi občianskej vybavenosti, bytmi i kanceláriami. Spolu s pribúdajúcimi stavbami rastie počet áut, ktoré ich obsluhujú a využívajú.

Ulica Vysokoškolákov je pre Rajeckú dolinu vstupnou bránou do mesta

Ako je mnohým Žilinčanom dobre známe, ulica Vysokoškolákov dnes patrí medzi jednu z najviac vyťažených v meste. Presúvajú sa ňou denne tisíce vozidiel, mnohé dokonca smerujú až z Rajeckej doliny. Pre nepriaznivú dopravnú situáciu v mestskej časti Bytčica využíva časť motoristov pre lepší prístup do Žiliny práve sídlisko Vlčince.

Veľký objem áut sa už niekoľko rokov podpisuje pod vznik rozsiahlych kolón v takmer celej dĺžke ulice Vysokoškolákov. K zlej situácii prispieva často nesprávne radenie v jazdných pruhoch. V čase dopravnej špičky býva pre zápchy problematické dostať sa autom na parkovisko obchodného domu Kaufland a polikliniky Žilpo a rovnako aj vyjsť z neho von.

Tento problém by malo vyriešiť nové napojenie na Obchodnú ulicu, ktoré aktuálne Kaufland dokončuje. Jeho súčasťou je aj chodník pre chodcov a doplnenie ulice o odbočovacie a pruhy. Práce ešte nie sú úplne dokončené, no motoristi už teraz vyjadrujú nespokojnosť. Koncom roka najskôr upozorňovali na nebezpečný strom nachádzajúci sa v tesnej blízkosti cesty, ktorý dala samospráva následne odstrániť.


Zmeny realizuje spoločnosť Kaufland

Na ulici dochádzalo v decembri minulého roka k dopravným kolíziám. Dôvodom bolo chýbajúce dopravné značenie po rozšírení cestnej komunikácie. Dočasné opatrenie napokon pomohlo motoristov naviesť na správny smer a zvyknúť si na zmeny.

V súčasnosti sa však na sociálnej sieti objavujú nové podnety na nerovnosti vozovky, prepadliny či dokonca nebezpečne trčiace kusy betónu v blízkosti cesty. Zrealizované práce bude od zhotoviteľa preberať žilinská samospráva, ktorá je vlastníkom pozemkov aj cesty. Obrátili sme sa preto na vedenie mesta s otázkami k aktuálnej situácii, radnica aj napriek dostatočne vyhradenému času nezareagovala.

Niektoré časti novej cesty sú zvlnené, prepadnuté a stojí v nich voda. Celý úsek medzi zastávkami mestskej hromadnej dopravy Poštová a Obchodná je problémový. Mnohé autá sa vyhýbajú prepadlinám či mlákam, pričom zachádzajú do protismeru. V horších prípadoch si rýchly prejazd cez vodu odnesú chodci na chodníkoch, ktorých ošpliecha voda.

Vzhľadom na očakávaný nárast automobilovej dopravy na Obchodnej ulici, by mohol byť vhodným riešením nový asfaltový povrch. S otázkami na aktuálny stav a prípadné riešenie sme sa obrátili na žilinskú samosprávu. Tá na naše otázky do dnešného dňa neodpovedala.

Spoločnosť Kaufland zabezpečuje realizáciu stavebných úprav na ulici Obchodná, ako aj nového vjazdu v celom rozsahu podľa právoplatných stavebných povolení, avšak stavebníkom stavebných úprav na Obchodnej ulici je mesto Žilina,“ potvrdil Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland.

Podľa jeho slov je povrchová úprava cesty finálna a po zlepšení  poveternostných podmienok bude realizované už len chýbajúce vodorovné dopravné značenie. Nový vjazd na parkovisko Kauflandu a polikliniky bude otvorený až po právoplatnej kolaudácii, ktorú očakávajú vo februári.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu