Horskí záchranári pomáhali rodine, ktorá zablúdila, ale aj poľskému turistovi pri páde


Foto: Horskí záchranári pomáhali rodine, ktorá zablúdila, ale aj poľskému turistovi pri páde Foto: facebook

Štvročlenná rodina počas prechádzaní po hrebeni  z Čertovice na Chatu generála Milana Rastislava Štefánika zablúdila. Vo večerných hodinách vo štvrtok (6. 1.) boli preto povolaní horskí záchranári, ktorí ich navigovali späť na chodník, z ktorého zišli. „V zlých poveternostných podmienkach, silný nárazový vietor miestami dosahujúci viac než 20 m/s, prevaľujúca sa oblačnosť a tma stratili orientáciu a zišli z chodníka,“ dodala horská záchranná služba na sociálnej sieti.

Následne im bola poskytnutá pomoc – prostredníctvom snežného skútra či lyží sa dostali pracovníci na vrch Besná, kde sa s rodinou stretli. Po príchode záchranárov bola rodina premrznutá, ale ďalšie ošetrenia neboli potrebné, preto ostali na chate nocovať. Akcia sa ukončila o polnoci.


Pád poľského turistu

Horskí záchranári pomáhali aj poľskému turistovi, ktorý spadol z hraničného hrebeňa v Západných Tatrách. O pomoc požiadali z poľského TOPR-u. Turista bez zimnej výzbroje, ktorý prechádzal cez Dlhý Úplaz medzi Lúčnou a Rákoňom, sa šmykol a následne padol do Látanej doliny. 

„Po zastavení dole v žľabe nevedel samostatne ďalej pokračovať. Horskí záchranári sa pomocou snežného skútra dostali do Zadnej Látanej a ďalej pokračovali na lyžiach. Po príchode mu poskytli teplé oblečenie a teplý čaj. Následne spoločne zostúpili dole dolinou k snežnému skútru, ktorým bol transportovaný na Zverovku,“ napísali na sociálnu sieť záchranári.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu