Na všetkých pohoriach dnes platí zvýšená lavínová hrozba, objaviť sa môže aj silný nárazový vietor


Foto: Na všetkých pohoriach dnes platí zvýšená lavínová hrozba, objaviť sa môže aj silný nárazový vietor

V piatok (31. 12.) platí na všetkých pohoriach na Slovensku zvýšené lavínové nebezpečenstvo, a to tretí stupeň z 5-dielnej stupnice. Hrozba platí najmä v stredných častiach pohorí pod 1900 metrov nad morom.

Za posledný deň nepribudol žiadny nový sneh a takéto prudké oteplenie či dážď zvyšuje šance na lavíny. „Hlavným lavínovým problémom je teda mokrý sneh na všetkých orientáciách. Sneh stráca svoju súdržnosť. Uvoľnenie lavíny alebo mokrých splazov je možné už pri malom dodatočnom zaťažení,“ dodal Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Ďalej vysvetlil, že základové lavíny sa môžu objaviť na trávnatých svahoch a tie samovoľné zas na strmých svahoch nad 35 stupňov. Počasie na horách je momentálne zamračené s oblačnosťou a postupne sa v nižších polohách bude sneh topiť.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zároveň vydal pre dnešný deň výstrahy pred vetrom na horách. Tie platia pre všetky okresy v Žilinskom kraji a majú najnižší prvý stupeň z trojdielnej stupnice. 

„Na horách sa v polohách nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 - 37 m/s (110 - 135 km/h). Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ spresňujú meteorológovia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu