Neupravené chodníky v Žiline najviac ovplyvňujú ľudí na vozíčku: Cesta do obchodu je často adrenalínová


Foto: Neupravené chodníky v Žiline najviac ovplyvňujú ľudí na vozíčku: Cesta do obchodu je často adrenalínová
Galéria: 10 fotiek

Prvé výdatnejšie snehové zrážky spôsobili v Žiline problémy nielen motoristom, ale výrazným spôsobom obmedzili aj chodcov a ľudí so zdravotným postihnutím. Podľa názorov viacerých občanov na sociálnej sieti zimná údržba nedostačuje, chodníky sú zľadovatené a viaceré zastávky MHD zasypané snehom.

Situácia so stavom chodníkov v Žiline je kritická najmä pre ľudí, ktorí využívajú na pohyb invalidný vozík. Tí sa počas zimného obdobia mnohokrát nedostanú na potrebné miesta. Sú odkázaní na pomoc osobných asistentov či v krajných prípadoch musia využívať len donáškové služby.

V tejto súvislosti sme položili niekoľko otázok týkajúcich sa aktuálneho stavu chodníkov žilinskej mestskej poslankyni Mgr. Janke Filipovej, ktorá sa dlhodobo zameriava na občanov so špeciálnymi potrebami či zdravotnými ťažkosťami. V rozhovore nájdete aj pohľad niektorých občanov, ktorí svoju skúsenosť s neudržiavanými chodníkmi chceli zdieľať.

Ako vnímajú a hodnotia údržbu chodníkov ľudia, ktorí sú zdravotne ťažko postihnutí a k pohybu potrebujú invalidný vozík?
Občania, ktorí sú odkázaní na invalidný vozík, vnímajú celkovo údržbu chodníkov veľmi zle. Treba si uvedomiť, že nie každý z nich má vozík prispôsobený na takéto zimné situácie, a každý z nich má iný typ vozíka. Pokiaľ ide o elektrický – ten je ťažší, k dispozícii sú veľké a hrubšie kolesá (občan môže ísť aj sám), pokiaľ však majú mechanický – sám sa nikam nedostane, musí ísť so svojím asistentom a či je chodník zamrznutý, alebo je sneh neodprataný, tak veľmi ťažko sa taký vozík tlačí. Tento problém s chodníkmi sa opakuje každoročne. 

Ako si takíto ľudia urobia napríklad nákup, ak sú chodníky šmykľavé a neupravené?
Pomoc pri nákupoch im robia ich osobní asistenti, prípadne rodinní príslušníci, ale veľmi využívajú aj služby donášky až domov, napr. cez Tesco: nákup potravín s donáškou.


Nachádzajú sa v Žiline kritické miesta a situácie, ktoré opakovane evidujete v spojitosti so zimnou údržbou?
Za kritické miesta považujem hlavne priechody pre chodcov, cesta je odhrnutá, ale chodník nie. Osoba, ktorá sa pohybuje pomocou invalidného vozíka, nemá šancu prejsť ani len cez priechod pre chodcov. Ako sa dostane do nemocnice? K lekárovi? Jedna vec je posypať chodníky, ale pre túto skupinu ľudí musí byť špeciálne sneh aj odhrnutý. V zákone č. 106/2018 Z. z. je v novelizácii, ktorá bola schválená 14. marca 2018 toto: „Správcovia miestnych komunikácií zodpovedajú za škody, ktorých príčinou boli chyby v schodnosti miestnych komunikácií určených pre chodcov alebo v schodnosti chodníkov okrem prípadu, že preukážu, že nebolo v medziach možnosti tieto chyby odstrániť ani na ne predpísaným spôsobom upozorniť.“ 

Jedna obyvateľka napísala: „Včerajšia cesta do obchodu bola pre mňa poriadny adrenalín, ísť po neupravených chodníkoch bolo s vozíkom nemožné, preto sme boli s maminou a mojou asistentkou nútené ísť po vozovke, zázrak, že nás nezrazilo auto.“

Týmto chcem tiež poukázať na to, že špeciálne by sa teda mal urobiť monitoring údržby chodníkov hlavne pri bezbariérových bytových domoch, prístupová cesta k ich bydlisku je veľmi sťažená a hlavne sa ten problém opakuje a v predpovedi počasia je sneženie aj niekoľko dní po sebe. 

Plánuje sa niečo v budúcnosti, čo by zlepšilo terajšiu situáciu chodníkov? Prípadne sa takéto niečo v minulosti už riešilo?
Vznikla bezbariérová komisia – už teraz máme členovia tejto komisie možnosť dávať návrhy na rok 2022, určite aj túto tému budeme riešiť. Táto komisia sa snaží, aby v roku 2022 bola aj tzv. „pocitová mapa bariér“, kde sa môžu aj občania zapojiť a dávať návrhy na kritické meista, ktoré by sa mali riešiť. Ak napr. aj na Vlčincoch zbúrajú most, tak treba myslieť aj na deti a vozíčkarov, ktorí tadiaľ chodili aj kvôli bezpečnosti a ešte predtým urobiť náhradné riešenie pre túto skupinu ľudí. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu