Použité živé vianočné stromčeky v Žiline pozbiera mesto, obyvatelia ich môžu odovzdať aj do zberne


Foto: Použité živé vianočné stromčeky v Žiline pozbiera mesto, obyvatelia ich môžu odovzdať aj do zberne Foto: ilustračné - Mesto Žilina

Mesto Žilina zabezpečí odvoz použitých vianočných stromčekov po skončených sviatkoch, zber odložených drevín popri kontajneroch začne 17. januára 2022. Radnica týmto krokom predchádza tomu, aby sa stromčeky týždne povaľovali popri smetných nádobách.

„Vianočné stromčeky, ktoré prestali plniť svoju funkciu, veľakrát končia pohodené na miestach, kde prekážajú a esteticky znehodnocujú verejný priestor. Žilinská samospráva podobne ako v iných rokoch zabezpečí odvoz použitých živých vianočných stromčekov. Ich ekologické zhodnotenie vykonajú zmluvné spoločnosti, ktoré sa v meste starajú o údržbu zelene,“ informuje hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Zber a odvoz začne od pondelka 17. januára 2022 a bude sa uskutočňovať priebežne podľa potreby. Obyvatelia musia pred odovzdaním stromčeky odzdobiť. V minulosti sa vyskytli prípady, kedy ich vyhodili aj priamo z okien. Dnes populárnou formou oslavy Vianoce je mať menší vianočný stromček v kvetináči, ktorý je možné neskôr opätovne presadiť.

„Odzdobené vianočné stromčeky na sídliskách je nutné uložiť na jedno miesto pri stojiskách na kontajnery. Občania tiež môžu stromček priviezť osobne a bezplatne ho odovzdať do zberne odpadov, ktorá sa nachádza pri skládke tuhého komunálneho odpadu v Považskom Chlmci. Zberňa je otvorená počas pracovných dní v čase od 10.00 do 18.00 hod. a v sobotu od 8.00 do 12.00 hod. Odovzdané stromčeky sa následne štiepkujú a štiepka sa kompostuje, prípadne sa využíva ako mulčovací materiál pri nových výsadbách,“ dodal hovorca.


Jeden z obyvateľov sídliska Hliny v roku 2019 vianočný stromček namiesto vyhodenia zasadil na Rajeckej ceste, využil pri tom kompost z komunitného kompostéru na Bajzovej ulici. Mesto Žilina plánuje v budúcom roku vysadiť stovky drevín, ďalšie stovky, ktoré žiadali poslanci v uznesení, nevysadnia. Primátor Peter Fiabáne nepodpísal uznesenie zastupiteľstva s tým, že kapacitne to nie je na budúci rok možné. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina