VIDEO: Zábery zimnej prírody na vrchu Minčol v Lúčanskej Malej Fatre


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Minčol je mohutný vrch s nadmorskou výškou 1 363,9 m n. m. v hlavnom hrebeni Lúčanskej Malej Fatry. Nachádza sa približne 12 kilometrov od Žiliny a patrí k najvyhľadávanejším turistickým lokalitám v okolí. Na samotnom vrchole sa stretávajú hranice až štyroch katastrálnych území - obcí Turie, Višňové, Stráňavy a mestskej časti Martin-Priekopa.

Vďaka nadmorskej výške a polohe poskytuje dobrý výhľad na žilinskú a turčiansku kotlinu a tiež viaceré susedné pohoria. Pri vhodných podmienkach dovidieť ponad Liptov k štítom Západných a Vysokých Tatier a ponad Veľkú Fatru zasa vidieť hrebeň Nízkych Tatier. Ako na dlani je možné vidieť Veľký Choč a Krivánsku Fatru, Oravské Beskydy aj Kysucké Beskydy.

Minčol je nielen obľúbeným turistickým a vyhliadkovým miestom ale tiež lokalitou, v ktorej sa usporadúvajú športové podujatia. Tradičný beh sa ešte v čase pred pandémiou uskutočňoval vždy z obce Višňové. Trasa dlhá viac ako 7 kilometrov vedúca cez les končila až na samom vrchu. Obľúbené a vyhľadávané sú aj silvestrovské výstupy.

Galéria: 14 fotiek

Galéria: 14 fotiek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu