Dolný Kubín má schválený rozpočet, je plánovaný ako vyrovnaný a dosiahne 19,4 milióna eur


Foto: Dolný Kubín má schválený rozpočet, je plánovaný ako vyrovnaný a dosiahne 19,4 milióna eur Foto: Mesto Dolný Kubín

Na poslednom tohtoročnom zasadnutí mestského zastupiteľstva rozhodli dolnokubínski poslanci o schválení návrhu rozpočtu pre blížiaci sa rok 2022. Zasadnutie sa konalo vo štvrtok 16. decembra a podľa plánu bude mesto Dolný Kubín v roku 2022 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške 19 409 233 eur.

Investície by mali dosiahnuť úrovne 1,4 milióna eur, príjmové finančné operácie dosiahnu 900-tisíc eur. Bežné výdavky samosprávy narastú o 300-tisíc, väčšina z nich v súvislosti s oblasťou školstva. Časť nasmeruje rozpočet aj na mzdy a zeleň. V meste zažili podľa primátora Jána Prílepku ťažký rok, ocenil ale to, že sa podarilo zrealizovať niektoré investície.

„Niektoré z projektov sú rozpracované a bude sa na nich pokračovať aj v roku 2022. To odráža aj budúcoročný rozpočet, ktorého príprava bola skutočne veľmi náročná. Práve preto, že v čase jeho zostavovania bolo príliš veľa nezodpovedaných otázok a veľmi veľa premenných, ktoré v tejto chvíli nevieme ani len odhadnúť. Aj uplynulý rok nás naučil, že si teraz v decembri môžeme niečo naplánovať, ale až nový rok nám vo svojom priebehu ukáže, akým výzvam a problémom budeme čeliť. Preto už teraz vieme, že práca a plánovanie si bude vyžadovať obrovskú flexibilitu a schopnosť rýchlo reagovať, aby sme finančné prostriedky, ktoré v meste máme, využili čo najlepšie v prospech našich obyvateľov. Veľmi pekne ďakujem aj poslancom, že boli počas celého roka pripravení a ochotní promptne reagovať na všetky zmeny, ktoré sa vyskytli. Pri jednotlivých zmenách rozpočtu sme vždy príjmy a výdavky mesta korigovali takým spôsobom, aby sme v tomto roku dokázali urobiť čo najviac práce,“ dodal primátor Ján Prílepok.

Najviac na vzdelávanie, zeleň s takmer polmiliónom

Už tradične najvyššou položkou, až 9-miliónov 977-tisíc eur, je vzdelávanie. Peniaze využije mesto na financovanie materských, základných škôl, základných umeleckých škôl, školských klubov, na stravovanie v jedálňach škôl a predškolských zariadení a na voľnočasové vzdelávacie aktivity. Medzi bežnými výdavkami mesta v budúcom roku dominujú najmä výdavky na sociálne služby v sume 799 374 eur a na verejnú zeleň vo výške 450 000 eur.


„V programe pozemné komunikácie tvoria najvyššiu rozpočtovanú položku výdavky na zimnú údržbu vo výške 184 000 eur, ktoré budú určené na posyp a pluhovanie miestnych komunikácií a chodníkov, na ručné čistenie ciest, chodníkov, schodov, parkovísk, autobusových zastávok, uvoľňovanie dažďových vpustí od snehu, odvoz snehu. Rozpočet výdavkov bol zvýšený o predpokladanú úpravu cien na rok 2022. Na zariadenia opatrovateľskej služby je v roku 2022 v Dolnom Kubíne vyčlenených celkom 319 962 eur, na opatrovateľskú službu 125 147 eur. Na odpadové hospodárstvo plánuje samospráva minúť 856 069 eur,“ informuje radnica.

Podpora neobíde ani šport, pritečie tu približne pol milióna eur. Najvyššie položky tvorí správa a riadenie letného a zimného štadiónu. „Prevádzkové náklady obchodnej spoločnosti AQUA KUBÍN, s.r.o. na základe zmluvy o poskytnutí dotácie mesto podporí sumou 297 000 eur.  Dotácie na podporu športových klubov, občianskych združení,  kultúrnych a sociálnych organizácií budú v celkovej sume 182 000 eur,“ dodáva samospráva.

Dolný Kubín zažije ale aj viaceré investičné akcie ako rekonštrukciu letného štadióna a rekonštrukciu zimného štadióna, celková suma sa vyšplhá na 900 000 eur. Dvadsaťtisíc eur je vyčlenených na výkup pozemkov, prioritu má vysporiadanie pozemkov pre individuálnu bytovú výstavbu Brehy alebo pod miestnymi komunikáciami.

„Rozhodujúcu položku bežných príjmov budú tvoriť dane z príjmov fyzických osôb, ktoré vychádzajú z prepočtu podielových daní z dane z príjmov fyzických osôb. Významnou zložkou bežných príjmov mesta budú aj v roku 2022 tvoriť dane z majetku vo výške 1 010 000 eur či plánované dividendy z minulých rokov od obchodnej spoločnosti TEHOS s.r.o. vo výške 200 000 eur. Príjem 605 000 eur je rozpočtovaný aj z poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, očakávané výdavky na odpadové hospodárstvo sú však až vo výške 856 069 eur,“ uzatvára dolnokubínska radnica.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Dolný Kubín