Leto v európskych metropolách, zima v Alpách: Žilinčania vytvárajú pojazdné domy, v ktorých cestujú po svete


Foto: Leto v európskych metropolách, zima v Alpách: Žilinčania vytvárajú pojazdné domy, v ktorých cestujú po svete
Galéria: 13 fotiek

Broňa a jej otec Igor sa venujú už nejaký ten čas prerábaniu áut na pojazdné domy. Takýmto spôsobom cestujú po Európe, kde navštívili krajiny ako Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, Poľsko, Rusko, Chorvátsko, Taliansko, Česko, Maďarsko, posledné dve pandemické letá Slovensko a momentálne skúmajú aj Afriku.

Počas cestovania postupne prichádzali rôzne vychytávky, ktoré im uľahčovali spôsob žitia v karavane, takže zo záľuby, ktorej sa rodina venovala takmer celý život, si neskôr spravili biznis. Svoje skúsenosti sa snažia odovzdať aj verejnosti, preto ponúkajú možnosť prerobenia áut, ale pokojne si môžete u nich aj karavan prenajať.

Počas tvorenia tohto rozhovoru sme sa dozvedeli, že Broňa momentálne karavanuje v Maroku, odkiaľ nám odpovede počas slabšieho pripojenia horko-ťažko posielala. Napokon sa to úspešne podarilo a vy máte teraz možnosť sa dozvedieť viac o tom, ako sa dá vypnúť od sveta plného internetu či uponáhľaného života.

V rozhovore sa dočítate aj o tom:

  • kedy vznikol nápad prerábať karavany,
  • akým spôsobom prerábajú autá a kde sa inšpirujú,
  • koľko stojí prerobenie auta na pojazdný dom a prenájom,
  • aké majú plány do budúcnosti.

Galéria: 13 fotiek

Mohli by ste sa nám na začiatok predstaviť, odkiaľ ste, čo robíte a kedy vznikol nápad spraviť z auta bývanie?
Broňa: Sme rodina zo Žiliny a čo si pamätám, tak karavanujeme už od môjho detstva. Odkedy sme sa s ocinom spoločne začali venovať prenájmu a prerábaniu dodávok, tak mám na starosti chod našej firmy @karavan.za. Spoločne autá prerábame, staráme sa o ich technický stav a odovzdávame naším výletníkom. V lete sa tiež snažím byť čo najviac na cestách a spoznávať Slovensko. Posledné roky som zimu trávila v Alpách. Túto zimu sme sa však s priateľom rozhodli precestovať Maroko na dodávke. Náš trip môžete sledovať na našom profile na instagrame @karavan.za.

Igor: Nápad spraviť z auta bývanie som mal ako sen, už ako násťročný a podarilo sa mi ho uskutočniť pred vyše 40 rokmi. V tej dobe som si prerobil starú Áviu na karavan a s rodinou sme chodili na výlety. Okrem toho, som v tej dobe na nej vozil ešte kapely na koncerty. V lete je našou hlavnou náplňou práce prenájom vanov a v zime ich prerábame alebo vylepšujeme. Ja mám ešte internetový obchod s kuchynskými spotrebičmi. 

Galéria: 13 fotiek

Ktoré krajiny ste precestovali karavanom? Bola nejaká zaujímavá vec prípadne prekážka, ktorú ste na cestách zažili?

Broňa: Dodávkou sme zatiaľ stihli preskúmať krajiny ako sú Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, Poľsko, Rusko, Chorvátsko, Taliansko, Česko, Maďarsko a momentálne spoznávame Maroko. Posledné dve letá sme pochodili hlavne Slovensko. Zaujímavé veci nás stretávajú skoro na každom kroku. Najviac nás na cestovaní však baví sloboda pohybu, že si môžete zastaviť, keď chcete, kde chcete a na ako dlho chcete. 

Prekážkou bývajú v poslednej dobe len obmedzenia free parkovania najmä v zahraničí. Kedysi to tak nebolo a mohli ste si zaparkovať, kde ste chceli. Posledných pár rokov nabral vanlife na obrátkach a niektoré krajiny sa rozhodli free parking obmedziť. 



Z hobby sa neskôr stal biznis. Kedy vznikol nápad ponúkať takéto možnosti cestovania a bývania?
Igor: Dlhé roky sme mali našu prvú dodávku VW Transporter a na výlety sme nemali dosť času. Ja som bol pracovne vyťažený a Broňa bola v tej dobe v zahraničí. Aby van nestál nepoužívaný na dvore, tak som ju skúsil začať prenajímať sám a počas prvého leta vyrazili s nami prví výletníci na výlet. Začal som s tým v roku 2017. Teraz máme 4 dodávky. 

Akým spôsobom ste tie autá prerábali? Odkiaľ ste brali inšpiráciu?
Igor: Autá si prerábame vlastnoručne u nás v garáži. Návrhy na rozloženie interiéru vanu robíme spoločne s Broňou. Syn má veľkú záľubu v prerábaní veteránov a občas nám pomáha s vyváraním a rezaním do karosérie auta. Inšpiráciu som bral hlavne z videí na YouTube a podľa vlastných skúseností a potrieb. Počas cestovania v dodávke sme prišli na rôzne vychytávky a vedeli sme čo človek na žitie v dodávke najviac potrebuje a zakomponovali som to do našich. 

Koľko stojí prerobenie karavanu? Môžete popísať ten najlacnejší a ten najdrahší variant?
Broňa: Vždy záleží od potreby človeka, na čo van potrebuje a ako často ho má čas využiť. My sme naše dodávky prerábali tak precízne, ako keby sme ich robili pre seba. Výbava v aute je približne v hodnote desaťtisíc eur a to nepočítam našu prácu a cenu auta. Van sa dá však prerobiť aj veľmi jednoducho a bude vám na to stačiť aj dve-tritisíc.

Galéria: 13 fotiek

Akých máte najčastejšie zákazníkov? Sú to skôr mladšie ročníky alebo staršie?
Igor: Najčastejšie si vany požičiavajú mladí ľudia vo veku okolo 25 – 35 rokov. Máme aj ľudí v mojom veku. Najčastejšie sú to rodičia, ktorí dostanú výlet dodávkou ako darček od detí k narodeninám alebo na Vianoce. 

Ako sa zmenil spôsob vašej práce počas obdobia koronavírusu?
Igor: Pri prvej vlne sme sa museli prispôsobiť požiadavkám zákazníkov a dĺžku prenájmu skrátiť alebo výlet preložiť. Inak sa nám spôsob práce veľmi nezmenil, keďže naša hlavná sezóna je v lete a v tomto období je situácia pokojná. V zimných mesiacoch si ľudia môžu naše vany požičať tiež, ale nie je o to až taký veľký záujem a sú aj rôzne obmedzenia na cestovanie. Toto obdobie využívame na prerobenie novej dodávky alebo na vylepšenie starých.  

Aké sú ceny prenájmov a na koľko si najčastejšie prenajímajú karavan?
Broňa: U nás si môžu výletníci požičiať van od 84 € do 90 € za deň. Veľa ľudí chce takýto druh cestovania vyskúšať na kratšiu dobu, čo sú u nás minimálne 4 dni. V letných mesiacoch od júna do septembra je minimálna doba nájmu 7 dní, ale často chodia aj na dlhšie – 10 až 14 dní. Mnohí využijú takýto druh dovolenky na svadobnú cestu, zásnuby, výročie svadby a podobné špeciálne príležitosti. 

Aké vylepšenia plánujete do budúcnosti? Plánujete sa nejakým spôsobom rozšíriť, prípadne ponúkať aj iné služby?
Broňa: Do budúcna by sme chceli rozšíriť vanovú flotilu aspoň ešte o jedno auto, ale to ešte uvidíme kedy. Prerábka auta trvá pár mesiacov a to musíme zladiť s našimi inými pracovnými a cestovateľskými aktivitami. 

Je ešte niečo, čo by bolo vhodné spomenúť, ale nespýtala som sa to? Pokojne dopíšte.
Jediné, čo by som možno nejako vyzdvihla a čo môže byť pre ľudí zaujímavé, je, že sa akurát nachádzame v Maroku a cestujeme tu dodávkou a toto dobrodružstvo môžu sledovať na našom instagrame @karavan.za.

Galéria: 13 fotiek





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu