Žilina sa nestane o päť rokov centrom európskej kultúry. Titul EHMK 2026 putuje do Trenčína


Foto: Žilina sa nestane o päť rokov centrom európskej kultúry. Titul EHMK 2026 putuje do Trenčína

Mesto Žilina sa nestane európskym centrom kultúry pre rok 2026, titulom sa napokon bude hrdiť neďaleký Trenčín. Trojicu postupujúcich miest do druhého kola súťaže o titul Európskeho hlavného mesta kultúry 2026 (EHMK) uzatvárala Nitra.

Správu sa dnes predstavitelia všetkých zapojených miest a spracovatelia prihlášok, spolu so širokou verejnosťou, dozvedeli v Bratislave a prostredníctvom online prenosu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Priamy prenos otvorila ministerka kultúry Natália Milanová.

„Končia sa dva roky usilovných príprav miest, ktoré sa podujali uchádzať sa o titul EHMK 2026 na Slovensku. Už prvá fáza výberu bola nesmierne náročná, pretože nás zasiahla pandémia, čo znamenalo prejsť vo veľkej miere do online režimu, ktorý prináša mnohé obmedzenia. Postupujúce tri mestá preukázali, ako vedia pracovať pod tlakom a v prostredí, ktoré si vyžaduje prispôsobovať sa zmenám pri zachovaní vízie a kvality predloženého projektu,“ doplnila vo vysielaní Milanová.

Titul prináša desiatky miliónov investícií. Žilina ho vnímala ako okno príležitostí, Trenčín bude rozvíjať zvedavosť

Dôležitosť projektu vyzdvihuje Milanová v kontexte vzostupu prejavov nenávisti a neznášanlivosti, vyzvala na hľadanie porozumenia a spájania naprieč kultúrami a regiónmi. Kultúrny titul sa vracia na Slovensko po 13 rokoch, v roku 2013 boli centrom európskej kultúry Košice. Ocenenie sa udeľuje už od roku 1985 a za ten čas ho získalo viac ako 60 miest v Európskej únii.

Víťazný Trenčín si podelí titul s fínskym Oulu, sloganom prihlášky bolo “Cultivating curiosity”, teda rozvíjajme zvedavosť. Naproti tomu kandidovala Žilina s mottom “Okno príležitostí”, do programu pod názvom Žilina Beskydy 2026 sa podarilo spracovateľom prihlášky zapojiť celý región Beskýd.

Hlavnými partnermi pri uchádzaní sa o prestížne ocenenie boli poľské Bialsko-Biala a český Frýdek-Mýstek. Kandidatúru ale podporilo aj množstvo obcí v celom regióne, záujem podieľať sa na definovaní kultúry prejavil aj Žilinský samosprávny kraj. Víťazný Trenčín deklaroval podporu v počte viac ako 550 podpísaných listov vzájomnej spolupráce.

Súbežne s prípravnými aktivitami pre kandidatúru Žiliny na získanie titulu prebehla aj príprava dlhodobej kultúrnej stratégie pod názvom Kreatívna Žilina 2035. Len príprava prvotnej verzie prihlášky, s ktorou kandidovala Žilina v prvom kole a napokon sa ju posunula do kola druhého, trvala rok:


„Tvorba tohto strategického dokumentu je založená na participatívnych aktivitách a analýzach, a má za cieľ vytvoriť podmienky pre ďalší rozvoj kultúry a kreatívneho priemyslu v meste. Bez ohľadu na to, či Žilina nakoniec získa titul Európske hlavné mesto kultúry alebo nie, je to príležitosť definovať víziu pre Žilinu,“ informuju na webovej stránke spracovatelia.

Rozvíjajte projekty ďalej, odkázala neúspešným kandidátom predsedníčka poroty

Aj napriek tomu, že Žilina napokon nezískala ocenenie, spracované materiály a strategické dokumenty poslúžia na rozvoj kultúry v našom meste. V prvom kole sa o titul okrem Žiliny uchádzali aj Banská Bystrica, Hlohovec, Martin, Nitra, Prešov, Trnava a víťazný Trenčín. 

Predsedníčka komisie súťaže Paulina Florjanowicz, ktorá na záver živého prenosu vyslovila pre Žilinu nepriaznivý verdikt, ale vyzvala aj ostatné zapojené mestá na to, aby projekty rozvíjali. Spracovanie podkladov bolo na vysokej úrovni vo všetkých troch prípadoch a porota v týždni vyhlásenia výsledku navštívila aj jednotlivé kandidujúce samosprávy: 

„Dve finálové mestá, ktorým sa nedostal titul EHMK, nabádame, aby pokračovali v nastúpenej ceste a rozvíjali svoje projekty naďalej. V nadchádzajúcich týždňoch bude panel pokračovať vo vypracovávaní správy, ktorá bude obsahovať detailnejšie posúdenie jednotlivých súťažných podkladov a odporúčanie pre víťazné mesto. Po dlhej diskusii panel rozhodol konsenzuálne o víťaznom meste. Ako držiteľa titulu EHMK v roku 2026 na Slovensku odporúčame mesto Trenčín. Ďakujeme a gratulujeme,” uzavrela Paulina Florjanowicz.

Záznam z vyhlásenia víťaza




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu