Reinoo chce na Vlčincoch postaviť 750 nových parkovacích miest pre obyvateľov


Foto: Reinoo chce na Vlčincoch postaviť 750 nových parkovacích miest pre obyvateľov
Galéria: 5 fotiek

Spoločnosť už požiadala mesto Žilina o odkup pozemku na Obchodnej za trhovú cenu. Reinoo v súčasnosti stavia kancelársku budovu Obchodná, ktorej súčasťou bude aj parkovací dom s 500 parkovacími miestami. Ak sa dohodne s mestom na odkúpení pozemku na Obchodnej, tak rozšíri počet miest až na 750. Z toho 500 poskytne za symbolickú sumu na parkovanie mimo pracovnej doby a ďalších 250 bude poskytovať na pre obyvateľov Vlčiniec celodenne.

„Výstavba parkovacieho domu pre zamestnancov kancelárií má začať budúci rok. Keďže však poznáme katastrofálnu situáciu s parkovaním na Vlčincoch, radi by sme tieto miesta po pracovnej dobe poskytli verejnosti. Obyvatelia Vlčiniec by tak dostali možnosť využívať nových 750 parkovacích miest v čase, keď sú napríklad doma z práce alebo počas sviatkov a víkendov,“ hovorí Milan Dubec, CEO a spolumajiteľ spoločnosti Reinoo.

Aby tieto miesta ľudia skutočne boli ochotní využívať, spoločnosť Reinoo navrhuje nové umiestnenie parkovacieho domu tak, aby vo vzdialenosti 300 metrov, čiže 5 minút chôdze, malo k nemu prístup až 2000 bytov. Podľa prieskumov zo zahraničia majú ľudia záujem využívať parkovacie domy vtedy, keď sú do piatich minút chôdze od miesta, kam chcú ísť. Parkovací dom na Poštovej ulici by malo v tomto dosahu iba 600 bytov. „Už sme požiadali mesto Žilina o odpredaj tohto pozemku za trhovú cenu, veríme, že nám a aj okolitým obyvateľom vyjde v ústrety,“ konštatuje Milan Dubec.

Zelené riešenie dlhodobého problému

Parkovací dom Obchodná ponúkne Vlčinciam ekologické, moderné a dlhodobé riešenie problému s parkovaním. Jeho kapacita bude 750 áut na ploche iba 3-tisíc m2, zatiaľ čo na uliciach zaberá takéto množstvo áut vrátane príslušných komunikácií plochu 26-tisíc m2. Riešenie tak chráni zeleň a verejné priestory, keďže autá nezaberajú zbytočne veľkú plochu a koncentrujú sa na jednom mieste.

Galéria: 5 fotiek

Súčasné parkovacie miesta umiestnené v uliciach, vrátane tých provizórnych a príslušných komunikácií, zaberajú na Vlčincoch neuveriteľných 140 000 m2 plochy. Je to rozloha približne 20 futbalových ihrísk, ktorú blokujú vozidlá na úkor verejných priestranstiev a zelene. V horšom prípade znemožňujú prejazd cez menšie ulice napríklad hasičom či záchranárom.

Najekologickejším faktorom bude to, že sa vybuduje parkovací dom, ktorý bude slúžiť za tie isté stavebné náklady a tú istú ekologickú záťaž územia naraz na dva účely. Cez pracovné dni v pracovnom čase, čo je 20% v roku, poslúži pre zamestnancov kancelárií. Miesta sú následne po zvyšných 80% času prázdne. Vďaka priblíženiu parkovacieho domu k bytom ich budú môcť využívať práve tí, ktorí prídu z práce domov večer či na víkendy a sviatky.

Nové detské ihrisko a verejné parkovanie

Pri parkovacom dome postaví Reinoo aj nové detské ihrisko a multifunkčné športovisko pre futbal a basketbal. Budova bude mať zelenú strechu a časť z nej bude pod zemou. V okolí budú vysadené nové stromy a upravené chodníky či lavičky.

Galéria: 5 fotiek

Parkovanie mimo pracovnej doby bude za symbolickú sumu dostupné miestnym obyvateľom, bude obsahovať miesta pre invalidov, 48 elektronabíjačiek či carwellnes. Parkovacie miesta sa nebudú predávať individuálnym vlastníkom ale zostanú dostupné pre všetkých. Pôjde tak o prvý parkovací dom v Žiline, ktorý bude slúžiť celej verejnosti.

Zároveň bude parkovací dom napojený priamo na Obchodnú ulicu, čím sa eliminuje nutnosť áut vchádzať do vnútroblokov sídliska.

Uvedomujeme si, že parkovací dom nevyrieši celý problém parkovania na Vlčincoch, no bude zásadnou investíciou, ktorá pomôže problém s parkovaním citeľne znížiť,“ dodáva Milan Dubec.

Investícia za 7 miliónov eur je plne v réžii developera a verejný rozpočet nezaťaží ani jediným eurom. Mesto zároveň získa odhadom 800-tisíc eur za pozemok, ktoré môže investovať do ďalšieho rozširovania parkovacích miest v iných častiach. Za projektom stojí developerská spoločnosť Milana Dubca, Reinoo, ktorá postavila napríklad budovu Poštová 1, Zelené Vlčince, aktuálne stavia budovu Obchodná 1 alebo stojí za rekonštrukciou historickej budovy Banky Žilina.

Viac informácii nájdete na www.pdvlcince.sk





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Reinoo