Biela medicína je v Žilinskom kraji na hrane, onkopacientov budú operovať aj v Bratislave


Foto: Biela medicína je v Žilinskom kraji na hrane, onkopacientov budú operovať aj v Bratislave Foto: ilustračné

Postupný nárast hospitalizovaných pacientov v súvislosti s ochorením Covid-19 spôsobuje, že opätovne dochádza k obmedzovaniu takzvanej bielej medicíny - teda operačných výkonov. Dnes leží pre potrebu hospitalizácie v nemocniciach na Slovensku vyše 3 500 pacientov, z nich 299 potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Kapacitné možnosti slovenských nemocníc začínajú byť na hrane, a nie je tomu inak ani v Žilinskom kraji.

Hoci očkovanie nechráni úplne pred nákazou, riziko je stále podľa dostupných poznatkov medicíny a vedy nižšie ako v prípade nezaočkovaných pacientov. Takisto plne zaočkovaní obyvatelia plnia slovenské nemocnice vo výrazne nižšej miere, aktuálny pomer je taký, že na jedného plne zaočkovaného pacienta, vyžadujúceho hospitalizáciu, pripadá vyše 5 pacientov, ktorí nie sú plne zaočkovaní.

Kapacitne vyťažené nemocnice postupne predstavujú problém pre štandardný výkon medicínskych zákrokov. Rezort zdravotníctva dnes informoval, že kapacita lôžok pre pacientov s Covid-19 je naplnená na tri štvrtiny. V spolupráci so záchrankou za posledný týždeň previezli medicínske pracoviská tri desiatky pacientov, ktorí pre svoj zdravotný stav potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie. Najviac ich putovalo z Univerzitnej nemocnice v Martine:

„Za posledných sedem dní sanitky previezli 30 pacientov, ktorí potrebovali podporu umelej pľúcnej ventilácie. Najviac pacientov bolo prevezených z Univerzitnej nemocnice v Martine, na druhej strane najviac ich prijala Nemocnica Milosrdní Bratia v Bratislave,“ špecifikoval minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

Pomocnú ruku podá onkologický ústav

A práve rovnakým smerom, teda z Martina do Bratislavy, budú v prípade ďalšieho zhoršenia situácie putovať onkologickí pacienti. V hlavnom meste sa lekári Národného onkologického ústavu pokúsia zabezpečiť včasnú dostupnosť zložitých onkologických operácií. Taký je záver dnešného pracovného stretnutia medzi predstaviteľmi Odborou zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja a vedeniami Univerzitnej nemocnice v Martine a Národného onkologického ústavu v Bratislave.


Koncovým pracoviskom v Žilinskom kraji pre najťažších onkologicky chorých pacientov, ktorí si vyžadujú včas operačný zákrok, aby sa zvýšila ich šanca na život, je práve Univerzitná nemocnica v Martine. Obsadenosť v Martin ale významne prekročila kapacitné možnosti, čím došlo k výraznému obmedzeniu operatívy.

V nemocniciach pod vedením kraja sa pokúsia v maximálne možnej miere udržať a realizovať špecializované operačné onkologické výkony na úrovni univerzitnej nemocnice, táto bude zároveň spolupracovať s ostatnými nemocnicami tak, aby boli vytvorené podmienky pre operatérov na jednotlivých pracoviskách v spádových nemocniciach s cieľom zabezpečiť včasnú dostupnosť výkonov.

„Je našou maximálnou snahou spoločne zabezpečiť pre 85 onkologických pacientov dostupnosť  k onkologickej operácii, preto sme sa rozhodli uplatniť všetky možné a dostupné riešenia,“ potvrdila riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková.

Zároveň sa celý odbor poďakovala nemocniciam v krajine a národnému onkologickému ústavu v Bratislave za snahu a ústretovosť pri zabezpečení zdravotnej starostlivosti vážne chorým onkologickým pacientom z kraja.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu