Streľba po ženách v Žiline airsoft guličkami: Zmapovali sme skúsenosť štyroch napadnutých, zasiahli ich po zotmení


Foto: Streľba po ženách v Žiline airsoft guličkami: Zmapovali sme skúsenosť štyroch napadnutých, zasiahli ich po zotmení Foto: ilustračné

Z opisu jednotlivých udalostí vyplýva, že neznáma osoba sa vydáva do žilinských ulíc s cieľom strieľať po nič netušiacich civilistoch pravidelne. Pozreli sme sa na všetky štyri príbehy žien, ktoré nám pod podmienkou anonymity poskytli bližšie detaily airsoftovej streľby v Žiline.

Všetky štyri príbehy spája to, že sa udiali po zotmení a v blízkosti parku na Bôriku. Ani jedna zo zasiahnutých žien strieľajúcu osobu priamo nevidela. Podľa popisu udalostí sme sa v niektorých prípadoch pokúsili odhadnúť postavenie zasiahnutých žien aj strelca. Jednotlivé príbehy prinášame chronologicky v poradí tak, ako sa stali.

„Pred približne troma týždňami som kráčala po Bôrickej ceste, okolo deviatej hodiny večer, a takisto na mňa niekto strieľal guličky do chrbta a hlavy z tmy. Nebolo možné vidieť, kto to bol. Takže evidentne to dotyčného stále baví. Stalo sa to na križovatke Bôrickej cesty a Tulipánovej, pri zelenej ploche, kde sú stromy. Ja som kráčala po ulici popod pouličné lampy a on strieľal niekde spoza tých stromov z tmy od chrbta, takže keď som sa otočila, nič a nikoho som nevidela,“ popisuje skúsenosť prvá zo žien, ktorá sa ozvala redakcii. 

V jej prípade sa to zaobišlo bez výraznejších poranení, nepríjemná spomienka ale zostane: „Mala som na sebe zimnú bundu aj kapucňu na hlave, takže som si najskôr myslela, či nezačali padať krúpy. Hoci trošku iracionálne, pretože počasie tomu vôbec nezodpovedalo. Ale potom som videla, že sa kotúľajú guličky po ceste okolo mňa, tak som vedela, že niekto sa baví strieľaním a bežala som preč. Nehlásila som to nikde, ale úprimne mi nebolo všetko jedno, zľakla som sa riadne.“

Útok v blízkosti zastávky MHD

Aj druhý incident sa stal v podvečerných hodinách, a to blízko zastávky MHD Vysokoškolákov: „Sama som streľbu pocítila na vlastnej koži, keď som sa v podvečerných hodinách rozhodla, že sa prejdem od zubára domov peši. Stalo sa mi to v blízkosti Lidla, a neznáma osoba stála ma kopci ako je nemocničný heliport. Strieľala po mne koľko to len išlo, našťastie bol dotyčný páchateľ tak ďaleko, že mi nejako neublížil. Ale pri pomyslení na to, že by som v ten moment tadiaľ išla s mojím malým synom, mi veru všeličo prebehlo hlavou. Veľmi ma to nahnevalo, otočila som sa smerom tak, že som sa dívala na dotyčnú osobu, no videla som len čiernu siluetu. Niekto sa zabáva takýmto spôsobom, ale nechcem pomyslieť, čo by bolo, keby niekoho trafí napríklad do tváre. Guličky ma zasiahli do lýtka a topánky, cítiť som ich cítila, ale neublížili mi. Chvalabohu..“


Tretí a štvrtý incident sa stali len o dva dni neskôr, v rozmedzí štyroch hodín. Najskôr neznáma osoba napadla ženu v blízkosti Tulipánovej ulice, kde útočila aj prvýkrát.

„Prechádzala som cez ulicu, presnejšie po chodníku pri tom vysokom paneláku, ktorý stojí pred bôrickým parkom (Euro Home Residential Complex - pozn. redakcie). Osobu som nevidela, bola skrytá za stromami tak, aby ju nebolo vidieť. Nevedela som, že sa jedná o airsoftovú zbraň, nemám s tým žiadne skúsenosti. Keď do mňa gulička narazila, cítila som prudkú štipľavú bolesť, ale o pár minút to prešlo a nezostali mi žiadne stopy po poranení. Vystrelili na mňa asi trikrát, ale myslím, že ma zasiahla iba jedna. Riešila som to na polícii, tvrdili, že to tam pôjdu skontrolovať.

Už o necelé štyri hodiny sa útočiaca osoba s airsoftovou zbraňou presunula bližšie k parku na Bôriku, kde najskôr trafila osobný automobil, a neskôr aj ďalšiu ženu:

„Stalo sa mi to na ulici Za plavárňou, pred križovatkou s Bôrickou cestou a Cestou k Paľovej búde. Najskôr som si myslela, že mi niekto prestrelil nohu, ale následne som nevidela žiadnu krv a schovala som sa. Zároveň som sa pozerala, či niekto nejde. Potom som našla guličky, ktorými po mne pálil. Boli tri, ale mohlo ich byť aj viac, v tom strese mi to celé prišlo ako jedna veľká rana. Tesne predo mnou zasiahli aj automobil,“ popisuje skúsenosť s napadnutím štvrtá žena.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu