V Žilinskom kraji obnovili značenie na najnáročnejšej náučnej trase


Foto: V Žilinskom kraji obnovili značenie na najnáročnejšej náučnej trase Foto: Cykloklub

V tomto roku bolo obnovené značenie na najnáročnejšej náučnej trase v Žilinskom kraji. Značenie obnovil Slovenský cykloklub. Spája dve turistické atrakcie v regióne, a to podhorskú osadu Vlkolínec, ktorá je zapísaná do UNESCO, a liptovskú dedinu Pribylina.

Farba náučnej trasy je modrá (modré C na žltom podklade) a má dĺžku 68 kilometrov. Jej náročnosť je na leveli expert a patrí medzi MTB trasy. Popis nájdete na tomto odkaze. (Garmin connect: na tomto odkaze)

Nádherné výhľady
Keďže trasa má označenie náročnosti expert, preverí zdatnosť aj skúsenejšieho cykloturistu. Pre jej celkové zdolanie je potrebný mountain bike (MTB), t. j. horský bicykel, pretože väčšina trasy sa nachádza v prírodnom teréne či lesných cestách. Prechádza popri turistických atrákciách, ktoré sú v regióne Liptov tie najnavštevovanejšie.

Celkový popis ako i GPS súbor trasy nájdete na stránke Slovenského cykloklubu www.cykloportal.sk.
(https://www.cykloportal.sk/trasy/n2401-vlkolinec-pribylina/) 

Obnova v dvoch etapách 
Už počas minulého roku sa začali obnovovať cykloturistické značenia vo väčšej dĺžke trasy N2401 - Vlkolínec – Pribylina. Okrem obnovy maľovaného značenia pribudli aj nové miesta orientácie, taktiež sa vymenili poškodené prvky cykloturistickej orientácie a osadili sa nové. Bola teda realizovaná kompletná obnova na 45,7 kilometroch, a to v úseku od Vlkolínca po Závažnú Porubu.


V tomto roku pokračovala teda druhá etapa obnovy. Slovenský cykloklub v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj dokončili trasu úplne. Bolo tiež obnovené maľované značenie v dĺžke 22,1 kilometra, pridané nové cykloturistické prvky značenia (dokopy 36 textačných miest). Čo sa týka cyklosmerníkov, tie boli obnovené v celkovom počte 21 a osadili sa aj nové, a to konkrétne 12 cyklosmerníkov.

Financovanie obnovy cykloturistického značenia podporila Krajská organizácia cestovného ruchu Žilinský turistický kraj.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu