Deti môžu aj tento rok napísať Ježiškovi, Vianočná pošta v Rajeckej Lesnej bola slávnostne otvorená


Foto: Deti môžu aj tento rok napísať Ježiškovi, Vianočná pošta v Rajeckej Lesnej bola slávnostne otvorená Foto: Slovenská pošta

Slovenská pošta aj tento rok slávnostne otvorila obľúbený projekt Vianočnej pošty, cez ktorú môžu deti z celého Slovenska i sveta písať Ježiškovi. Každý list a odkaz zaslaný na adresu „Ježiško 999 99“ mu Slovenská pošta doručí. Dôležité je pritom uviesť spiatočnú adresu, aby spolu s odpoveďou mohol Ježiško poslať aj milý rozprávkový darček.

Vianočnú poštu vo štvrtok 18. novembra slávnostne otvorili generálny riaditeľ Slovenskej pošty Martin Ľupták, štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Jaroslav Kmeť a výkonná riaditeľka Poštovej banky Melinda Burdanová.

V tomto roku už Ježiškovi do Rajeckej Lesnej doručili takmer 1100 listov, z čoho 660 bolo zo Slovenska a zvyšok zo zahraničných krajín. Medzi nimi dominovali Nemecko, Čína, Rusko, Taiwan, Hongkong i Francúzsko. 

„Slovenská pošta prináša už 23. ročník unikátneho projektu Vianočnej pošty, kedy môžu deti písať svoje tajné želania Ježiškovi. Veľmi ma teší, že tento projekt, ktorý predznamenáva príchod najkrajších sviatkov v roku, si získava stále väčšiu obľubu,“ povedal generálny riaditeľ Slovenskej pošty Martin Ľupták.

Prvý list adresovaný Ježiškovi prišiel 21. júla 2021 od Emky zo Zvolena a prvý list zo zahraničia, konkrétne z Nemecka, prišiel 20. augusta 2021. Obsahom detských listov sú v prevažne zoznamy vytúžených darčekov, ktoré by si chceli nájsť pod vianočným stromčekom. Najčastejšie sú to hračky, školské aj športové potreby, knihy, tablety, spoločenské hry, ale aj živé zvieratká.

Napísať Ježiškovi je jednoduché - svoje priania, odkazy, obrázky môžu deti posielať na akejkoľvek pohľadnici, prípadne môžu napísať list a poslať ho v obálke na adresu „Ježiško 999 99“ najneskôr do 17. decembra 2021.  Pohľadnica sa dá poslať aj z mobilu či počítača cez aplikáciu Moja pohľadnica.

Ježiško odpovedá nielen v slovenčine, ale aj v angličtine či v Braillovom písme. Vďaka generálnemu partnerovi Vianočnej pošty, Poštovej banke, pribalí aj milý rozprávkový darček. So správnou poštovou známkou je možné list či pohľadnicu poslať z ktorejkoľvek pošty alebo ich vhodiť do ľubovoľnej poštovej schránky.


Spoločne s listami môžu deti posielať Ježiškovi kresby, tie však musia byť na samostatnom hárku papiera. Odborná porota zo všetkých kresieb vyberie tú najkrajšiu, ktorá sa stane námetom budúcoročnej vianočnej známky.

Pozdravy, kresby, ale aj tie najtajnejšie želania môžu deti z celého sveta posielať Ježiškovi od roku 1999. Umožňuje to projekt Vianočná pošta, ktorého hlavným cieľom je šíriť radosť, dobré posolstvá, no predovšetkým podporiť tradície klasickej listovej korešpondencie.

Na adresu „Ježiško 999 99“ prišlo od vzniku projektu viac ako 2 milióny pozdravov. Minulý rok putovalo na Ježiškovu adresu do Rajeckej Lesnej celkom 93 208 listov zo 42 štátov sveta. Najviac, vyše 91-tisíc listov dostal Ježiško zo Slovenska, z toho 164 bolo od nevidiacich.

Top 10 zahraničných krajín, odkiaľ prišlo najviac detských listov sú: Česká republika, Rusko, Hongkong, Japonsko, Nemecko, Veľká Británia, Rakúsko, Ukrajina, Čína a USA. Vianočná pošta prišla aj od detí z exotických krajín, ako Mexiko, Malajzia, Singapur a Japonsko.

Vydanie poštovej známky „Vianočná pošta 2021“

Súčasťou otvorenia aktuálneho ročníka Vianočnej pošty je aj predstavenie špeciálnej vianočnej poštovej známky „Vianočná pošta 2021“, so špecifickým symbolom T2 50g, ktoré zodpovedá cene 65 centov. Námetom tohtoročnej príležitostnej poštovej známky z emisného radu „Vianočná pošta“ je kresba od Kristíny Gubienovej z Komárna.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Slovenská pošta