Žilinský kraj si polepší, vláda ale schválila nové opatrenia. Dotknú sa čiastočne aj tých, ktorí sú zaočkovaní


Foto: Žilinský kraj si polepší, vláda ale schválila nové opatrenia. Dotknú sa čiastočne aj tých, ktorí sú zaočkovaní Foto: pixabay.com

Hoci Žilinský kraj bude budúci týždeň na tom o čosi lepšie v porovnaní s aktuálnym rozdelením v covid automate, na narastajúci počet nakazených a kovid pacientov v nemocniciach reagovala vláda prísnenými opatreniami, ktoré by mali platiť od pondelka (22. 11.). Podľa slov premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) je to hlavne lockdown pre nezaočkovaných. Čiastočné obmedzenia však budú mať aj začkovaní.

Nové opatrenia by mali platiť tri týždne a ich účelom je pomôcť najmä nemocniciam, ktoré momentálne hlásia krízový stav. Od pondelka by sa nezaočkovaní nemali dostať do nákupného centra a ani do obchodov, ktoré nepredávajú základné produkty. Do takýchto obchodov a nákupných centier by sa mali však dostať tí, ktorí prekonali za posledné obdobie (180 dní) ochorenie. Takisto to platí aj na hromadné podujatie, v ktorých majú povolený vstup en zaočkovaní a tí, ktorí nákazu prekonali.

Ako sme spomínali, čiastočné obmedzenia platia aj pre tých zaočkovaných – v čiernych okresoch sa nedostanú do fitness centra, wellnessu a reštaurácií (tam bude predaj možný len cez okienko alebo donášku). Výnimka platí na ubytovanie a služobné cesty.

Premiér ale tvrdí, že sprísnenie je len dočasné a má zastabilizovať stav, v ktorom sa práve nachádzame. Verí, že sa situácia po prísnejších opatreniach zlepší.


Medzi ďalšie sprísňujúce opatrenia patrí aj povinnosť zamestnávateľov prejsť do OTP režimu od červenej fázy – do práce budú teda môcť ísť len tí, ktorí sú očkovaní, prekonali chorobu alebo majú test. 

Školy sa v nových pravidlách nebudú plošne zatvárať. Budú fungovať v rovnakom režime ako doteraz. 







Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu