Na sídlisku Solinky otvorili nové denné centrá pre rodičov s deťmi, seniorov a ľudí s postihnutím


Foto: Na sídlisku Solinky otvorili nové denné centrá pre rodičov s deťmi, seniorov a ľudí s postihnutím
Galéria: 9 fotiek
Foto: Mesto Žilina

Na žilinskom sídlisku Solinky vznikli v prízemných nebytových priestoroch mestskej bytovky nové denné centrá. Rekonštrukciu za viac ako 42-tisíc eur realizovala samospráva počas minulého a tohto roka. Rozdelené sú na dve samostatné časti - centrum pre seniorov a centrum pre rodičov s deťmi.

Každú časť vedie samostatne zamestnanec, ktorý sa bude venovať nielen rodičom s deťmi a seniorom, ale aj vzájomnému prepájaniu generácií a tiež ich interakcii.

Centrá sú jedinečné aj tým, že okrem poskytovania miesta pre stretávanie seniorov, organizácií, konanie prednášok, diskusií, tvorivých dielní, workshopov, cvičení, kultúrnych podujatí či výletov budú poskytovať zázemie aj pre rodičov s deťmi, ktorí trávia čas najmä na rodičovskej dovolenke a chcú sa vzájomne stretávať.

Vznik nových centier na Borovej ulici podporila aj Nadácia Kia Slovakia. Primátor mesta Peter Fiabáne verí, že prispejú k zvýšeniu dosahu sociálnej služby v lokalite, kde je to naozaj potrebné. 


Od augusta 2021 funguje aj novozriadené Komunitné centrum na sídlisku Hájik. Nadácia Kia Slovakia vo všetkých prípadoch zafinancovala nákup interiérového vybavenia, výpočtovej techniky a ďalších pomôcok v celkovej hodnote 22-tisíc eur.

„Vytváranie príležitostí pre rozvoj komunity a všeobecne podporu v oblasti sociálnej pomoci považujeme za veľmi dôležitú, obzvlášť v tomto období, ako aj vo vzťahu k obdobiu, ktoré príde po pandémii. Sme radi, že sme mohli podporiť tento projekt a veríme, že centrum sa stane príjemným a vyhľadávaným miestom pre inšpiratívne stretnutia obyvateľov,“ skonštatoval Jeong Ick Lee, člen správnej rady Nadácie Kia Slovakia. 

Žilinská samospráva v súčasnosti prevádzkuje päť denných centier - v centre mesta na ulici A. Kmeťa, na sídlisku Vlčince na Námestí J. Borodáča, ale aj v Bytčici, Strážove a Trnovom.

Obe centra začnú oficiálne svoju činnosť v pondelok 15. novembra v prízemí bytového domu na Borovej ulici č. 43 a 45. Denné centrum pre rodiny s deťmi má otváracie hodiny od pondelka do piatka od 9.00 do 16.00 hod. Denné centrum pre seniorov bude pracovať v otváracích hodinách od 10.00 do 17.00 hod. v pracovných dňoch od pondelka do piatka.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina