Pamätník v Sade SNP v Žiline zrekonštruujú do konca mesiaca


Foto: Pamätník v Sade SNP v Žiline zrekonštruujú do konca mesiaca Foto: Mesto Žilina

Súsošie oslobodenia Žiliny v Sade Slovenského národného povstania dostane novú tvár vďaka dotácii z Úradu vlády SR v hodnote 5 700 eur. Za získané peniaze dôjde postupne k odstráneniu porušených častí, povrchových nečistôt, vyčistí sa mikroflóra, upevnenia uvoľnené kamenné platne, obnoví sa špárovanie a farebne zjednotia kamenné časti.

Práce na obnove pamätníka SNP začali už v októbri a ukončené by mali byť do konca novembra. Pamätník bol odhalený k 10. výročiu oslobodenia mesta v roku 1955 na začiatku Sadu SNP, vedľa Námestia Andreja Hlinku.

„Zobrazuje postavu osloboditeľa, matku s dieťaťom v náručí a chlapca pri vojakovi. Súsošie a podstavec sú vyhotovené z pieskovcového kameňa. Spodný základový nástupový stupeň je tvorený obložením z viacerých menších kamenných žulových platní (Rosa beta),“ popisuje mesto v podkladoch k súťaži na čistenie.

Autorom kamenného súsošia je sochár Rudolf Pribiš (1913 – 1984), rodák z Rajca a profesor Ing. arch. Ján Svetlík. Pribiš je aj autorom Pamätníku SNP na námestí v Rajci alebo sochy Žena po kúpeli v Rajeckých Tepliciach.


Naposledy pred šiestimi rokmi

Pamätník je na niektorých miestach obrastený machom a znečistený, niekde sa nachádzajú praskliny. Naposledy bolo súsošie výrazne reštaurované v apríli 2015, kedy práce zafinancovala Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra. 

Sad SNP je najstarším parkom v meste Žilina. Vznikol koncom 19. storočia medzi potokom Všivák a radom mestských víl na vtedajšej Parkovej ulici, z ktorých si niektoré dodnes zachovali pôvodnú secesnú podobu. Do budúcnosti je v pláne vizuálne prepojiť park a Námestia Andreja Hlinku, a to aj vďaka zbúraniu stĺporadia.

V minulom roku Mestské zastupiteľstvo v Žiline rozhodlo o zapísaní parku do štátneho zoznamu osobitne chránených častí prírody a krajiny. Osobitný štatút Parku SNP garantuje napríklad to, že v ňom nie je možné realizovať rozsiahlu výstavbu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu