Petícia za lepšiu ochranu prírody je už v parlamente. Aj vďaka podpisom Žilinčanov


Foto:  Petícia za lepšiu ochranu prírody je už v parlamente. Aj vďaka podpisom Žilinčanov Foto: VLK

Lesoochranárske zoskupenie VLK odovzdalo v týchto dňoch 105 081 podpisov za 10 percent bezzásahových území na Slovensku. Petíciu prijal minister životného prostredia SR Ján Budaj, ktorému aktivisti zároveň darovali med z bezzásahového územia a talizman v podobe euromince s podobou vlka. Podpisy pod petíciu zbierali dobrovoľníci aj v Žiline.

Konkrétne počas volebného víkendu prebiehal v Žiline zber podpisov a svoj súhlas vyjadrilo 2 500 signatárov. To, či sa podarí prísnu ochranu prírody na desatinu územia Slovenskej republiky, bude teraz aj na rozhodovaní parlamentu, ktorý musí petíciu prerokovať. Minister Budaj verejne poďakoval aktivistom za entuziazmus a prácu pre záchranu a obnovu prirodzeného lesa:

„V lese, v ktorom už niet „špongie“ prirodzeného podložia sa z dažďov stávajú prívaly a voda sa rýchlo ocitá v riečnych tokoch, odtekajúc preč z vyšších polôh. Iniciatíva VLK-a za rozširovanie plochy prirodzených lesov, ktorá priniesla koncom týždňa do NRSR vyše sto tisíc podpisov, pripomína aj ďalšie nenahraditeľné funkcie prirodzeného lesa. Takýto les je jednou z mála ľahko dosiahnuteľných zbraní ľudstva v záchrane pred klimatickou krízou a otepľovaním. Toto je ďalší zásadný argument preto, aby sa petícia prerokovala v pléne NRSR,“ informoval minister.

Dnes podlieha regulácii na podobnej úrovni približne len 1,75 územia, novým obmedzením ťažby a povoľovania by tak malo stúpnuť chránené územie na takmer šesťnásobok. Petícia bola spustená v roku 2018. Viac informácií nájdete aj na stránke www.vsetkoprenic.sk.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu