Mesto Žilina odkúpi podiel v bytovom dome v centre, do budúcnosti môže zvýšiť bytový fond


Foto: Mesto Žilina odkúpi podiel v bytovom dome v centre, do budúcnosti môže zvýšiť bytový fond

Mesto Žilina získa do vlastníctva dom so šiestimi bytovými jednotkami v úplnom centre na ulici 1. mája, o odkúpení dvojtretinového podielu od súčasného majiteľa dnes rozhodli nadpolovičnou väčšinou poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline.

Štátny občan USA ponúkol dve tretiny podielu na bytovom dome mestu Žilina ako prvému, keďže ho k tomu viaže zákon. Samospráva vlastní zvyšnú tretinu a preto jej vyplýva predkupné právo. Za sumu 290-tisíc eur mesto odkúpi bytový dom so šiestimi bytmi, z ktorých je väčšina dnes neobývateľná a vyžiada si investíciu v podobe rekonštrukcie.

Odkúpenie museli prerokovať na mimoriadnom zasadnutí poslanci práve dnes, návrh bol zo strany vlastníka doručený začiatkom septembra a podľa zákona plynula dvojmesačná lehota na uplatnenie predkupného práva.

V súčasnosti má budova šesť bytov v celkovej výmere podlahovej plochy takmer 427 metrov štvorcových. Štyri z nich sú dvojizbové o výmere 71,73 m², dopĺňa ich jednoizbový byt o výmere 43,74 m² a trojizbový byt o výmere 96,77 m².


Len v jednom prípade existuje nájomná zmluva na dobu neurčitú, zvyšné neobývané bytové jednotky sú aktuálne neobývateľné. Pôvodne požadoval vlastník za dve tretiny podielu na bytovom dome, ktorý neurčuje vlastníctvo jednotlivých bytov, sumu 350 000 eur. Nakoniec znížil svoju ponuku na 290-tisíc eur a práve tú dnes akceptovali väčšinou poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline.

V prípade využitia budovy do budúcnosti by mesto mohlo zvýšiť bytový fond aspoň o niekoľko bytových jednotiek, nemusí ísť nutne o sociálne byty. Samospráve podobne ako väčšine miest na Slovensku chýbajú aj štandardné nájomné byty, ktoré by mohli slúžiť ľuďom pracujúcim napríklad v základnej infraštruktúre mesta.

„Podporujem rozširovanie bytového fondu mesta. Malo by to byť jednou z našich priorít, aby sme po skončení volebného obdobia tohto zastupiteľstva nechali bytový fond väčší, aj keby to malo byť len o pár bytov - o šesť alebo osem v tomto prípade,“ uviedol poslanec a viceprimátor Vladimír Randa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu