V sobotu 23. októbra sa v dvoch obciach na území Žilinského kraja konajú doplňujúce voľby


Foto: V sobotu 23. októbra sa v dvoch obciach na území Žilinského kraja konajú doplňujúce voľby Foto: ilustračné

Už túto sobotu 23. októbra sa na Slovensku uskutočnia ďalšie doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí. Naposledy sa takéto voľby uskutočnili 15. mája tohto roka v štyroch obciach Žilinského kraja, teraz budú prebiehať v dvoch.

Nových členov obecných zastupiteľstiev si tentokrát budú vyberať obyvatelia obcí Abramová a Ivančiná v okrese Turčianske Teplice. V rámci Slovenska sa bude voliť celkovo 11 starostov, 1 primátor a 20 poslancov v 14 obecných zastupiteľstvách.

Doplňujúce voľby sa konajú tam, kde sa z rôznych dôvodov uvoľnil mandát na funkcie. Volebné miestnosti otvoria v čase medzi 07:00 hod. a 22:00 hod., následne začnú s počítaním hlasov.

Aktuálne opatrenia počas volieb

Voľby sa budú konať za dodržiavania prísnych protiepidemických opatrení, na ktorých dodržiavanie bude dohliadať príslušná okrsková volebná komisia.

Na voľby sa nevzťahujú podmienky stanovené COVID automatom pre účasť na hromadných podujatiach a teda sa neuplatňuje režim OTP a podobne.


Voliči budú môcť vstupovať do volebnej miestnosti len s prekrytými hornými dýchacími cestami respirátorom a pri vstupe si musia vydezinfikovať ruky.

Dbať sa bude aj na limitovaný počet voličov nachádzajúcich sa súčasne vo volebnej miestnosti. Vo volebnej miestnosti by sa mal zdržiavať najviac taký počet voličov, koľko je v nej priestorov na úpravu hlasovacích lístkov (zásten). To sa nevzťahuje na osobu, ktorá vykonáva asistenciu voličovi pri hlasovaní, ani na členov a zapisovateľa volebnej komisie vyššieho stupňa.

Rovnako voliči čakajúci pred volebnou miestnosťou budú musieť dodržiavať dvojmetrové odstupy a nos aj ústa mať prekryté respirátorom.

Vo volebnej miestnosti sa budú priebežne dezinfikovať priestory na úpravu hlasovacích lístkov spolu s písacími potrebami pre voličov.

Informáciu o voličoch, ktorí budú mať na základe rozhodnutia príslušného RÚVZ nariadenú domácu izoláciu z dôvodu ochrany verejného zdravia, bude mať okrsková volebná komisia uvedenú v zozname voličov. Takíto voliči nebudú teda môcť voliť osobne vo volebnej miestnosti ani prostredníctvom prenosnej volebnej schránky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR