Metrostav vyhral súťaž na stavbu privádzača v Kysuckom Novom Meste, výsledok posudzuje ÚVO


Foto: Metrostav vyhral súťaž na stavbu privádzača v Kysuckom Novom Meste, výsledok posudzuje ÚVO

Privádzač Kysuckého Nového Mesta je opäť bližšie k výstavbe. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vyhodnotila ponuky vo verejnej súťaži, ktorú vyhlásila ešte 9. decembra 2020 a určila jej víťaza. Úspešným uchádzačom o stavebnú realizáciu privádzača diaľnice D3 v úseku Žilina, Brodno - Kysucké Nové Mesto sa stala spoločnosť Metrostav.

Hlavným hodnotiacim kritériom v tendri bola najnižšia navrhovaná cena za výstavbu, pričom predpokladaná hodnota zákazky bola stanovená na 19 miliónov eur. Metrostav predložil ponuku s najnižšou cenou 13 656 562 eur bez DPH.

Cenové ponuky deviatich záujemcov boli zverejnené vo februári. Súťažná komisia vtedy začala proces hodnotenia cenovej časti a posúdila splnenie všetkých podmienok účasti. Vo štvrtok 7. októbra bol výsledok oficiálne zverejnený na stránke Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).


V prípade, ak v procese nepadnú žiadne námietky a úrad zaujme kladné stanovisko, výstavba by teoreticky mohla začať už v budúcom roku. Vzhľadom na súčasný rast cien materiálov v stavebníctve je však otázna aktuálnosť predloženej cenovej ponuky zo začiatku roka.

Diaľničný privádzač rieši prepojenie súčasnej frekventovanej cesty prvej triedy I/11, budúcej diaľnice D3, cesty tretej triedy a miestnej komunikácie pri priemyselnom parku Kysucké Nové Mesto. Diaľničný privádzač zlepší dopravnú situáciu na súčasnej frekventovanej križovatke v Radoli, pomôže logistike veľkých podnikov, odľahčí mesto a obyvateľom regiónu Dolných Kysúc zvýši dostupnosť infraštruktúry.

Významným benefitom bude aj menej hluku a emisií, zvýšenie plynulosti a bezpečnosti dopravy. Celá južná oblasť Kysuckého Nového Mesta sa práve prostredníctvom privádzača napojí na európsku diaľničnú sieť. Výstavba by mala trvať dva roky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu