Na chodníku z lesoparku pribudli zábrany na spomalenie cyklistov, mnohí ich obchádzajú po trávniku


Foto: Na chodníku z lesoparku pribudli zábrany na spomalenie cyklistov, mnohí ich obchádzajú po trávniku

Začiatkom septembra tohto roka bolo na chodníku vedúcom zo žilinského lesoparku smerom k sídlisku Vlčince zrealizované nové opatrenie. Pracovníci osadili v blízkosti frekventovanej cesty na ulici Vysokoškolákov zábrany. Ich cieľom je spomaliť cyklistov a predísť tak prípadným kolíziám a dopravným nehodám.

Priechod cez cestu v tejto lokalite je známy častými kolíznymi situáciami aj vážnymi nehodami. Jedna z tých vážnejších sa naposledy stala v marci, kedy chodkyňu zachytilo osobné auto a vyhodilo ju do vzduchu.

Zábrany boli osadené na podnet poslaneckého klubu za Za, pričom poslancov upozornil na situáciu priamo obyvateľ mesta. Sú pevne osadené hlboko do zeme a tvoria tak prekážku na chodníku vedúcom z lesoparku k ceste. Obchádzanie by malo cyklistov aj chodcov spomaliť pred priechodom pre chodcov.

„Na podnet nášho klubu mesto montuje ochranné zábradlie. Má spomaliť cyklistov, hlavne deti, ktoré neraz vyletia z lesa na cestu a riskujú kolíziu s autami.  Na situáciu upozornil klub za Za občan a požiadal o pomoc, keď sám zažil so svojim synom nepríjemnosť,“ spresňuje klub na sociálnej sieti.


Už počas prvých dní sa ukázalo, že niektorí cyklisti toto opatrenie nerešpektujú a zábrany obchádzajú po trávniku. Dôvodom môže byť dostatok voľného priestoru v okolí, ktorý ich prirodzene nabáda na plynulú jazdu bez zastavenia. Tesne vedľa chodníka tak pribudla vyjazdená koľaj od bicyklov.

Niektorým obyvateľom spôsobuje prechod cez zábrany komplikácie, ide najmä o ľudí s kočíkmi alebo s väčšími bicyklami. Primárne tak nemusí byť dôvodom obchádzania prekážky iba nerešpektovanie pravidiel.

Napriek tomu mnohí ľudia prechádzajúci v rýchlosti z lesoparku cez cestu zbytočne riskujú kolíziu s prechádzajúcim motorovým vozidlom. Pokiaľ žilinská samospráva nezrealizuje dodatočné opatrenia, pripadne tie aktuálne nezlepší, nebude zaručená efektivita riešenia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu