Žilinský kraj ocení Petru Vlhovú, cenu Žilinského samosprávneho kraja získajú aj Iveta Zuskinová a Milada Bohovicová


Foto: Žilinský kraj ocení Petru Vlhovú, cenu Žilinského samosprávneho kraja získajú aj Iveta Zuskinová a Milada Bohovicová Foto: ilustračné - ŽSK

Trojicu žien a ich životný príbeh plánuje Žilinský samosprávny kraj oceniť udelením Ceny Žilinského samosprávneho kraja, podľa výberovej komisie by ju mali získať Iveta Zuskinová, Milada Bohovicová a Petra Vlhová.

Etnologička, kultúrna historička, múzejníčka a organizátorka PhDr. Iveta Zuskinová pôsobí na Liptove a za tento čas získala komplexné poznatky o spôsobe života a kultúre rôznych spoločenských vrstiev v minulosti.

Zároveň sa významne podieľala na výstavbe, sprevádzkovaní, tvorbe expozícií a programových podujatí Múzea liptovskej dediny v Pribyline, skanzenu s jedinečnou skladbou objektov a historických prostredí. V minulosti pôsobila aj ako učiteľka a redaktorka, v rokoch 1997 – 1999 pracovala ako externá redaktorka pre Slovenskú redakciu zahraničného vysielania BBC.


Druhou ocenenou bude Milada Bohovicová, ktorá 35 rokov pracovného života venovala sociálnej práci a pomoci druhým. Pomáhala deťom hľadať vhodné rodiny, pripravovala rodiny na prijatie detí a v roku 1999 založila regionálnu pobočku OZ Návrat v Žiline.

Občianske združenie predstavuje špecializovanú mimovládnu inštitúciu na Slovensku, zaoberajúcu sa vyhľadávaním a prípravou náhradných rodín pre opustené deti, sociálnou prácou s rodinami v krízovej situácii, vzdelávaním, odborným poradenstvom a medializáciou problematiky náhradnej starostlivosti. S jej dlhým pracovným životom sa spájajú osudy niekoľkých stoviek rodín, ktorým pomáhala, radila, vzdelávala ich a stála pri nich.

Do tretice ocení Žilinský kraj našu najúspešnejšiu lyžiarku a rodáčku z Liptova Petru Vlhovú, ktorá sa uplynulú sezónu ako vôbec prvá slovenská lyžiarka stala celkovou víťazkou Svetového pohára v alpskom lyžovaní.  Celkovo stála 44 krát na pódiu a z toho 20 krát ako víťazka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu