V piatok a sobotu došlo v Žilinskom kraji k dvom vážnym požiarom, zasahovali pri nich desiatky hasičov


Foto: V piatok a sobotu došlo v Žilinskom kraji k dvom vážnym požiarom, zasahovali pri nich desiatky hasičov Foto: KR HaZZ v Žiline

V piatok 10. septembra 2021 krátko pred ôsmou hodinou večer došlo v obci Kláštor pod Znievom (okres Martin) k rozsiahlemu požiaru. Hlásenie prijalo Krajské operačné stredisko HaZZ v Žiline, ktoré na miesto ihneď vyslalo jednotky z hasičskej stanice v Martine a členov Dobrovoľných hasičských zborov obcí Kláštor pod Znievom, Vrícko, Mošovce a Blatnica.

„Po príchode bolo zistené, že ide o požiar altánku, skladu sena a maštale v blízkosti obytných budov. V zasiahnutej budove sa nenachádzala žiadna osoba. Po vyvedení hospodárskych zvierat sa hasičom podarilo požiar po dva a pol hodine lokalizovať,“ spresnil Michal Kypus z Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline.

Kvôli veľkému zadymeniu zasahovali hasiči s autonómnymi dýchacími prístrojmi. Požiar sa im podarilo zlikvidovať až na ďalší deň približne okolo 12:45 hod. Kvôli podozreniu na intoxikáciu splodinami horenia u štyroch osôb bola privolaná záchranná zdravotná služba.

Na likvidácii požiaru sa podieľalo 7 profesionálnych a 22 dobrovoľných hasičov s deviatimi kusmi hasičskej techniky. K zraneniu osôb pri udalosti našťastie nedošlo. Na miesto bol následne privolaný zisťovateľ príčin požiarov, príčina vzniku je v štádiu vyšetrovania.


V sobotu 11. septembra krátko po deviatej hodine večer prijalo Krajské operačné stredisko HaZZ v Žiline hlásenie o ďalšom veľkom požiari. Tentokrát išlo o drevospracujúcu firmu v obci Kamenná Poruba (okres Žilina). Na zásah boli vyslaní hasiči z hasičských staníc v Žiline a Rajci, príslušníci Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Kamenná Poruba a Konská.

„Po príchode bolo zistené, že ide požiar strechy a podkrovnej časti výrobnej haly firmy na výrobu drevodomov na ploche cca 20 x 20 metrov. Hasičom sa podarilo do dvoch hodín požiar lokalizovať. Postupným rozoberaním strešnej konštrukcie za pomoci výškovej techniky a odstraňovaním lokálnych ohnísk požiaru bol požiar zlikvidovaný v nedeľu o 01:30 hod.,“ uviedol Michal Kypus.

Hasiči aj v tomto prípade museli zasahovať s autonómnymi dýchacími prístrojmi. Po necelej hodine sa na miesto opätovne vrátili, z miesta bolo ohlásené znovurozhorenie podkrovného priestoru výrobnej haly. Príslušníci HaZZ z Rajca preto ďalej otvárali strešnú konštrukciu a zalievali vodou skryté ohniská požiaru.

Požiar bol definitívne zlikvidovaný krátko po 03:45 hod. Celkovo sa na zásahu podieľalo 15 profesionálnych a 10 dobrovoľných hasičov s ôsmimi kusmi techniky. Aj tu bol na miesto privolaný zisťovateľ príčin požiarov a príčina vzniku je v štádiu vyšetrovania.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR HaZZ v Žiline