Žilinský klavír - kam zmizol a kedy sa vráti?


Foto: Žilinský klavír - kam zmizol a kedy sa vráti?

Takmer rok sme mali možnosť vidieť pod laubňami klavír, ktorý bol pre všetkých. Ktokoľvek mohol zahrať, ktokoľvek sa mohol pozerať. Klavír stál na Mariánskom námestí a vďaka nemu sa žilinčania mohli na chvíľku pozastaviť v zhone za prácou. Na voľne prístupný klavír boli pozitívne ohlasy a aj vďaka nemu bola atmosféra na hlavnom námestí ešte o niečo špecifickejšia.

Nočnou alebo zlou hrou na klavír rušili okolie

Nie vždy však klavír plnil kultúrnu funkciu. Niekedy sa stal len nástrojom pre zábavu zvedavých okolidúcich, ktorých cieľom nebolo ostatných potešiť umením. Práve príliš amatérske hranie údajne prekážalo okolitým prevádzkam. Ešte väčším problémom bolo nočné hranie, čo priznávajú aj prevádzkovatelia klavíra. “Klavír mal byť prístupný pre verejnosť len počas dňa - od 9.00 do 21.00 hod. Z dôvodu nočného pokoja bol naň umiestnený zámok, ktorý zamykala prevádzka kaviarne v blízkosti klavíra. To, že tam tento zámok aj po opakovanej výmene vydržal vždy len pár dní, je druhá stránka mince. Keď niekto veľmi hry chtivý chce, cestu si nájde. A keď je to hra v nočných hodinách, je spiacim obyvateľom Mariánskeho námestia jedno, či ide o umelecký prednes Chopina alebo len brnkanie bez ladu a skladu.Medzi niektorými majiteľmi a nájomníkmi nehnuteľností v okolí vznikla časom averzia voči hre na klavír, či už v noci alebo aj cez deň, a ich sťažnosti sa neustále stupňovali,” uvádza “klavír” na svojej samostatnej fanpage na Facebooku. Tú mimochodom sleduje viac ako tisíc ľudí.

Sťažnosti aj ďalší osud klavíra vysvetľujú prevádzkovatelia ďalej: “Situácia sa vyostrila paradoxne pred začatím Staromestských slávností, v čase, keď sa na námestí začalo stavať veľké koncertné pódium. Obavy a sťažnosti majiteľov budov nás donútili klavír dočasne presťahovať do dvora predajne Artfórum. Dúfame, že nájdeme spôsob komunikácie a spolupráce, aby mohol byť klavír čoskoro opäť umiestnený na Mariánskom námestí.” Rovnako aj my veríme, že sa problémy podarí vyriešiť a klavír sa vráti naspäť pod laubne. Spolu s atmosférou, ktorú cez deň dokázal vyčarovať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: https://www.facebook.com/NasKlavir