Merania v tuneli Višňové odhalili niekoľko problémov, tie by nemali ohroziť termín dokončenia stavby


Foto: Merania v tuneli Višňové odhalili niekoľko problémov, tie by nemali ohroziť termín dokončenia stavby Foto: Facebook / Erika Jurinová

Vo štvrtok 26. augusta 2021 sa na stavbe diaľničného úseku D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala uskutočnil mimoriadny kontrolný deň. Zástupcovia Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a firmy Skanska informovali o zisteniach, ktoré vyplynuli z vykonaného monitoringu.

Podľa generálneho riaditeľa NDS Juraja Tlapu by odhalené problémy nemali ohroziť vytýčený termín dokončenia a sprejazdnenia kľúčového diaľničného úseku. Diagnostika odhalila problémy najmä v tuneli, komplikácie však zaznamenali aj na vonkajších objektoch.

Monitoring pozostával z vizuálnej obhliadky a komplexného preskenovania oboch tunelových rúr. Podľa splnomocnenca NDS pre výstavbu tunela Višňové Mareka Holiča bol na niektorých blokoch tunela zistený horší stav, ako uvádzal predchádzajúci zhotoviteľ. Hrúbka ostenia je nebezpečné tenká a preto bude potrebné niektoré časti zbúrať.



Predošlý zhotoviteľ navyše niektoré časti stavby vôbec nezačal budovať, v súčasnosti už prebiehajú práce na všetkých kľúčových objektoch. Na trinásť kilometrovom úseku pracuje denne približne 300 až 400 ľudí a desiatky kusov techniky, v najväčšom nasadení bude pracovníkov okolo 600.

Na niektorých stavebných objektoch zatiaľ nie je dokončená projektová dokumentácia, to sa však v blízkej dobe zmení. Najväčší posun je možné vidieť najmä na vonkajších častiach za obcami Višňové a Turie, kde prebieha budovanie mostných pilierov. Práce nedávno začali aj v križovatke pri Lietavskej Lúčke.

Stavba zatiaľ pokračuje podľa plánov a ukončená by mala byť do konca roka 2023. Bezpečnosť v podzemí stráži od včerajšieho dňa aj svätá Barbora, patrónka baníkov a tunelárov. Do vitríny na západnom portáli tunela Višňové ju po vysvätení uložila špecialistka na BOZP Barbora Lahitová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu