Projekt prepojenia parkoviska ŽILPO a Kaufland na Obchodnú ulicu získal stavebné povolenie


Foto: Projekt prepojenia parkoviska ŽILPO a Kaufland na Obchodnú ulicu získal stavebné povolenie

Plánované dobudovanie nového vjazdu a výjazdu na jednom z najviac frekventovaných parkovísk na ulici Vysokoškolákov v Žiline dostalo zelenú. Zlepšiť dopravnú situáciu na Vlčincoch pomôže prepojenie parkovacej plochy predajne Kaufland a zdravotníckeho zariadenia ŽILPO smerom na ulicu Obchodná.

Stavebné konanie, ktoré úrad v tejto veci začal dňa 3. júna 2021, bolo pred dvomi týždňami ukončené. Výsledkom je udelenie stavebného povolenia a tým umožnenie výkonu prác.

Súčasťou stavby „Prepojenie parkoviska ŽILPO na Obchodnú ulicu, Žilina“ budú terénne úpravy, úprava a dobudovanie komunikácií a spevnených plôch, oporné múry či verejné osvetlenie. Stavebné práce si vyžiadajú prekládku vodovodu, telekomunikačného vedenia aj stĺpov trolejového vedenia. Nový vjazd a výjazd bude doplnený rampovým systémom a verejným osvetlením.

Projektová dokumentácia rieši úpravu miestnej cesty a chodníkov na Obchodnej tak, aby vznikla nová križovatka. Na ulici Obchodná sa počíta s celkovou zmenou organizácie dopravy prostredníctvom odbočovacích pruhov. V oboch smeroch jazdy vzniknú nové jazdné pruhy určené na odbočenie smerom k parkovisku ale aj na ulicu Sv. Cyrila a Metoda.



„Rozšírenie bude vytvorené na úkor existujúcich ostrovčekov. Napojenie na ulicu Sv. Cyrila a Metoda ostáva zachované s tým, že tiež dôjde k čiastočnému rozšíreniu existujúcej vetvy. Šírka fyzického rozšírenia v priamom úseku Obchodnej ulice predstavuje cca 4 metre a je závislá od pozície existujúcich obrubníkov na pravej strane ulice a to tak, aby celková šírka vozovky komunikácie po rozšírení bola medzi obrubníkmi 11,50 m.“

Pozdĺž navrhovanej cesty sa po jednej strane vybuduje plocha pre peších z betónovej zámkovej dlažby v šírke dva metre. Samozrejmosťou je bezbariérová úprava v mieste priechodov pre chodcov. Kontrolu vjazdu a výjazdu vozidiel na parkovisku bude zabezpečovať parkovací systém s automatickými závorami a parkovacím terminálom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu