Odsúdený žilinský advokát je dva mesiace po rozsudku stále v zozname Slovenskej advokátskej komory


Foto: Odsúdený žilinský advokát je dva mesiace po rozsudku stále v zozname Slovenskej advokátskej komory Foto: ilustračné - pixabay

Počas policajnej akcie s názvom Plevel 3, ktorou pokračuje Národná kriminálna agentúra (NAKA) v odhaľovaní korupcie na žilinských súdoch, boli zadržané štyri osoby na začiatku mája.

Medzi nimi aj žilinský advokát JUDr. Pavol Kuric, jediný advokát v kancelárii nesúcej jeho meno. Ten sa k skutku priznal a 26. mája 2021 schválil samosudca Špecializovaného trestného súdu JUDr. Michal Truban dohodu o vine a treste, ktorú advokát uzatvoril s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry.

Advokát Kuric spáchal prečin nepriamej korupcie, v rozsudku mu bol uložený trest 35-tisíc eur a 18 mesiacov podmienečne so skúšobnou dobou dva roky. K skutku došlo v roku 2019, kedy si Kuric vypýtal od dvojice obžalovaných z lúpeže sumu 20-tisíc eur. Výmenou za to im mal byť v odvolacom konaní na krajskom súde uložený namiesto nepodmienečného trestu trest podmienečný: 

„V presne nezistený deň pred 29. októbrom 2019 v priestoroch uvedenej advokátskej kancelárie prevzal od W. S., v prítomnosti C.O., finančné prostriedky vo výške 20 000 Eur, z ktorých časť vo výške 10 000 Eur si ponechal pre vlastnú potrebu a časť vo výške 10 000 Eur v presne nezistenom čase 29. októbra 2019 odniesol pred rodinný dom na ulici R. K. A. XXXX/XX v U., kde ich dával S.. N. N., predsedovi senátu Krajského súdu v Žiline, za to, aby v trestnej veci vedenej pod sp. zn. 1 To 32/2019 bol C.O. a W. S. uložený podmienečný trest odňatia slobody, ktorý ich však neprijal,“ popisuje Kuricov skutok rozsudok Špecializovaného trestného súdu.

Advokát stratil odsúdením bezúhonnosť podľa výkladu zákona o advokácii, ktorý v pasáži predpokladu výkonu advokácie stanovuje aj prekážku v podobe odsúdenia za trestný čin nepriamej korupcie. Advokáciu nesmie vykonávať už nikdy:

„Za bezúhonného sa na účely tohto zákona nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, a ak ide o obzvlášť závažný zločin, trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa, trestný čin prijímania úplatku, trestný čin podplácania a trestný čin nepriamej korupcie, ani ten, komu bolo odsúdenie za taký trestný čin zahladené alebo na ktorého sa hľadí, ako keby nebol za taký trestný čin odsúdený podľa osobitného predpisu.“ 


Rozhodnutie poslali pred dvoma týždňami

Hoci bol Pavol Kuric odsúdený pred vyše dvomi mesiacmi, k 29. júlu stále figuruje v zozname advokátov na webovom sídle Slovenskej advokátskej komory (SAK).

Zástupca komory na našu infožiadosť spresnil, že vyčiarknutie bude právoplatné až doručením rozhodnutia: „Rozhodnutie o vyčiarknutí zo zoznamu advokátov nadobúda právoplatnosť a vykonateľnosť jeho doručením,“ uviedol JUDr. Andrej Popovec, tajomník SAK.

Odsúdený advokát je stále v zozname k 29. júlu 2021. Zdroj: sak.sk

Komoru sme s infožiadosťou o spresnenie toho, k akému dátumu dôjde k výmazu advokáta zo zoznamu, oslovili 9. júla 2021. Ako vyplynulo z ďalšej infožiadosti, rozhodnutie bolo poslané o necelý týždeň neskôr:

„Rozhodnutie o vyčiarknutí JUDr. Pavla Kurica bolo odoslané 15.07.2021,“ odpísala JUDr. Dominika Skuráková, riaditeľka odboru matriky SAK. Aj dva týždne po odoslaní rozhodnutia figuruje žilinský advokát v zozname advokátov, hoci podľa zákona už vyše dva mesiace nespĺňa predpoklady výkonu advokácie.

V roku 2019 bolo zo zoznamu advokátov vyčiarknutých 149 advokátov, v roku 2020 153 advokátov a v roku 2021 k 12. júlu 2021 80 advokátov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu