Turizmus v Žilinskom kraji sa spamätáva len pomaly, za máj u nás prenocovalo 23 834 turistov


Foto: Turizmus v Žilinskom kraji sa spamätáva len pomaly, za máj u nás prenocovalo 23 834 turistov Foto: ilustračné

Žilinský kraj je stále lídrom v počte návštevníkov v ubytovacích zariadeniach cestovného ruchu na Slovensku, počas mája 2021 u nás prespalo takmer 24-tisíc turistov. Hoci medziročne ide oproti kritickému mesiacu v minulom roku o vyše trojnásobný nárast, hodnoty ani zďaleka nedosahujú počty pred vypuknutím pandémie.

Návštevnosť hotelov a penziónov na Slovensku predstavuje len necelú štvrtinu oproti stavu v roku 2019, v ubytovacích zariadeniach chýbajú najmä zahraniční turisti. Naopak, gro návštevnosti sú domáci turisti, tvoria celoslovensky až 86 percent:

„Najviac domácich turistov navštívilo Žilinský, Prešovský a Banskobystrický kraj, spolu tieto tri kraje vytvorili v máji viac ako polovicu celkovej domácej návštevnosti. Súčasne ubytovanie využilo 16-tisíc zahraničných návštevníkov s takmer 42-tisíc prenocovaniami, čo bol najvyšší počet za posledných 7 mesiacov,“ informuje štatistický úrad.

Výrazný prepad zahraničných turistov evidujú štatisti aj v našom kraji: „Pred pandémiou však májová návštevnosť dosahovala 225-tisíc zahraničných návštevníkov a viac ako pol milióna prenocovaní. Najviac zahraničných návštevníkov (40 %) navštívilo Bratislavský kraj, nasledovali Trnavský, Prešovský a Žilinský kraj.“


Zdroj: Štatistický úrad SR

Problémy s personálom aj krach cestovky

Turisti za máj 2021 prespali v Žilinskom kraji spolu 63 tisíc krát, priemerný počet prenocovaní sa tak pohybuje na úrovni 2,7. Pri zahraničných turistoch je hodnota nižšia o tri desatinné čísla. Prevádzkovatelia služieb v oblasti gastronómie a hotelierstva sa aktuálne sťažujú na nedostatok personálu.

Zároveň v uplynulých dňoch informovala cestovná kancelária Dream destination zo Žiliny o úpadku, peniaze za zakúpené dovolenky a vouchery bude teraz vyplácať poisťovňa, v ktorej bola zo zákona cestovná kancelária poistená. Dôvodom pre úpadok je podľa správy zverejnenej na webe vypovedanie povinného poistenia zo strany poisťovne:

„Koronakríza ovplyvnila každého, niekoho menej, niekoho viacej. Bohužiaľ cestovný ruch zasiahla negatívnym spôsobom azda najviac. Po nástupe prvej vlny nám hneď v začiatkoch (pred viac ako rokom) poisťovňa vypovedala povinné poistenie a od toho času nám znemožnili podnikať ako cestovnej kancelárii. Napriek tomu, že sme vynaložili úsilie na obnovenie tohto poistenia, do dnešného dňa nám ho žiadna z oslovených poisťovní neuzatvorila. Čiže nemôžeme uzatvárať nové objednávky na zájazdy a tým pádom fungovať ako cestovná kancelária,“ informuje CK Dream destination.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu